Događaji

Sarajevo:

Predsjedništvo BiH protiv izvoza oružja ili vojne opreme u Ukrajinu

Predsjedništvo BiH protiv izvoza oružja ili vojne opreme u Ukrajinu

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u srijedu je izrazilo protivljenje mogućoj isporuci oružja ili vojne opreme iz te zemlje u Ukrajinu, uz ocjenu kako je rješenje za ukrajinsku krizu moguće naći jedino političkim putem.

Predsjedništvo BiH ovime je reagiralo na rasprave potaknute najavom o izvozu streljiva u Ukrajinu na temelju ugovora kojega je sklopila sarajevska tvrtka Unis.

Iz te su tvrtke ranije tražili suglasnost Ministarstva vanjske trgovine BiH za realizaciju ugovora vrijednog oko pet milijuna eura.

Tu suglasnost bivši ministar vanjske trgovine Boris Tučić nije želio dati, a zbog tog je problema podnio i ostavku uz obrazloženje kako je zbog svega izložen političkom pritisku.

Njega su pak iz Unisa optužili za opstruiranje ovog poslovnog aranžmana, uz ocjenu kako bi to moglo dovesti u pitanje poslovanje cjelokupne vojne industrije u BiH kao jedne od rijetkih profitabilnih industrijskih grana.

"Predsjedništvo BiH je na stajalištu da izvoz oružja i vojne opreme iz BiH u Ukrajinu u ovom trenutku nije u vanjskopolitičkom interesu BiH jer ne doprinosi regionalnoj sigurnosti, stabilnosti i aktualnim međunarodnim diplomatskim naporima za postizanje mirnog rješenja krize u Ukrajini", stajalište je Predsjedništva BiH.

U posebnoj se izjavi ističe kako se kriza u Ukrajini može riješiti samo mirnim, demokratskim sredstvima, putem političkog dijaloga i pregovora, uz puno poštivanje međunarodnog prava.

Stoga je iskazana potpora mirovnoj inicijativi njemačke kancelarke Angele Merkel i predsjednika Francuske Francoisea Hollandea, uz poziv svim akterima da se na konstruktivan način uključe u politički i diplomatski dijalog i pregovore kako bi se postiglo mirno rješenje krize u Ukrajini.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.