Događaji

Nadzor stanja na terenu

Merkel, Putin i Porošenko o mjerama za pristup OESS-a

Merkel, Putin i Porošenko o mjerama za pristup OESS-a

Njemački, ruski i ukrajinski čelnici Angela Merkel, Vladimir Putin i Petro Porošenko odlučili su o "konkretnim mjerama" koje bi omogućile promatračima OESS-a da nadziru prekid vatre na terenu, objavio je u utorak Berlin.

"S obzirom na stanje u Delbaceveu", trojica čelnika "složila su se o konkretnim mjerama koje bi omogućile OESS-u da nadzire stanje na terenu", dok sporazum iz Minska predviđa početak povlačenja teškog naoružanja počevši od utorka, 17. veljače, napisao je u priopćenju glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert.

Skupina promatrača OESS-a, zadužena za nadzor prekida vatre, nije mogla ući u Debalceve zbog neprijateljstava u tijeku, a povlačenje teškog naoružanja u ponoć još uvijek nije počelo.

Dužnosnici vlade iz Kijeva i pobunjenici međusobno su se optuživali da su odgovorni za napade koji sprečavaju povlačenje tenkova, lansirnih rampi i teškog topništva s crte bojišnice na istoku Ukrajine.

O mjerama koje je najavilo troje čelnika, o kojima nema podrobnijih informacija, odučeno je u telefonskom razgovoru kancelarke s dvojicom predsjednika u ponedjeljak navečer.

"Kancelarka Angela Merkel i ukrajinski predsjednik pozvali su" ruskog kolegu Putina "da iskoristi svoj utjecaj na proruske separatiste kako bi oni prekinuli vatru", dodao je Seibert.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.