Događaji

Što bi trebalo učiniti da se taj okoliš popravi?

ORaH: Program zaštite okoliša grada Zagreba je "velika željoteka"

ORaH: Program zaštite okoliša grada Zagreba je

Zagrebački ORaH-ovci u srijedu su za prijedlog Programa zaštite okoliša Grada Zagreba rekli da je "jedna velika željoteka" u kojoj je Grad Zagreb doista transparentno naveo kakvo je stanje okoliša grada i što bi trebalo učiniti da se taj okoliš popravi, ali bez prijedloga kako i s kojim sredstvima da se to napravi.

Ravnatelj Agencije za zaštitu okoliša Neven Voća je na konferenciji za novinare rekao da Program ima 460 stranica te da su neka poglavlja napravljena korektno, a neka ni približno kako bi trebala biti. Iznijeti su konkretni podaci o okolišu Zagreba, ali provedba zamišljenih mjera i ciljeva nije kvalitetno obrađena, a što je trebao biti ključni odgovor tog programa.

Iako su jedna trećina površina Zagreba poljoprivredne površine, poljoprivreda grada obrađena je na samo četiri stanice, a ona građane sve više interesira, kaže Voća.

Poglavlje o otpadu, iako je to okolišna "top tema" ne samo u Zagrebu nego u cijeloj Hrvatskoj, obrađeno je na način da su izdefinirane količine i vrste otpada, a o tome kako će se taj otpad zbrinjavati, hoće li postojati neke metode, u dokumentu nije obrazloženo.

Voća je naglasio kako je Grad problem otpada godinama zanemarivao te kako je nužno uvođenje odvojenog prikupljanja otpada.

Kaže i da je u Programu navedena spalionica, ali nije navedeno gdje će biti, a iako je odlagalište otpada Prudinec/Jakuševec dobilo okolišnu dozvolu, to u programu nije navedeno.

Voća kaže kako se ne ističu nikakvi odgovori financiranja provedbe utvrđenih mjera, kao što su smanjenje gubitaka u vodoopskrbi i zbrinjavanje kanalizacijskog otpadnog mulja. Rekao je da se u Zagrebu gubi 43 posto pitke vode, a Grad je definirao strateški cilj smanjenja gubitaka pitke vode na 15 do 20 posto. "Kako, zašto - to nitko ne može dati odgovor kako su oni to zamislili i koliko će to koštati tvrtku koja gospodari pitkom vodom u Zagrebu", kaže Voća. Dodao je i kako je kvaliteta zraka obrađena korektno.

"Ciljevi koji su navedeni su lijepi popis želja, ali su nažalost neprovedivi", ocijenio je Voća i dodao kako će se to vidjeti za par godina kada će Grad Zagreb u izvješću o stanju okoliša morati dati odgovore na pitanja kako su se proveli određeni ciljevi i mjere i koji su efekti na okoliš Zagreba.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.