Događaji

Nezadovoljni

Deseci tisuća Brazilaca prosvjeduju protiv Dilme Rousseff

Deseci tisuća Brazilaca prosvjeduju protiv Dilme Rousseff

Deseci tisuća Brazilaca prosvjedovali su u nedjelju tražeći odlazak lijeve predsjednice Dilme Rousseff protiv koje raste nezadovoljstvo građana u zemlji zbog gospodarske krize i korupcijske afere koja je uzdrmala njezinu većinu.

Ovo su najveći prosvjedi zabilježeni u Brazilu od socijalne pobune u lipnju 2013., ali drukčije naravi i većih razmjera.

Po procjeni vojne policije, u prosvjednim povorkama se na poziv upućen preko društvenih mreža okupilo oko 45.000 ljudi u Brasiliji, 24.000 u Belo Horizonteu i 15.000 u Rio de Janeiru.

Velik prosvjedni skup trebao je početi u Sao Paolu, gospodarskoj prijestolnici ovog latinskoameričkog orijaša i uporištu oporbe koja je teško primila tijesan poraz na predsjedničkim izborima jesenas, nakon grube kampanje.

Odjeveni u žuto, zeleno i plavo, boje brazilske zastave, brojni prosvjednici su pozivali na ostavku Rousseff koja je prije jedva tri mjeseca počela svoj drugi mandat.

Neki su čak zahtijevali vojnu intervenciju kako bi se srušila dvanaestogodišnja vlast Radničke stranke, na dan kada zemlja obilježava 30. obljetnicu povratka demokracije u Brazilu, nakon vojne dikature uspostavljene 1964.

Popularnost Dilme Rousseff pala je u veljači za 19 postotnih bodova, na samo 23 posto dok predsjednicu prate neuspjesi na svim poljima.

Brazil, sedma gospodarska sila svijeta, na rubu je recesije. Inflacija raste (7,7 posto u 12 mjeseci), javni deficit se povećao a realu je vrijednost naspram dolara pala za 30 posto u 12 mjeseci.

Tome se pridodaje snažna napetost koju su stvorile političke posljedice velikog korupcijskog skandala koji potresa državnu supertvrtku Petrobras i najveće građevinske tvrtke u zemlji.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.