Događaji

Ne smije se zaboraviti

Udovice: Ne smiju se zaboraviti žrtve i da je rat bio nametnut

Udovice: Ne smiju se zaboraviti žrtve i da je rat bio nametnut

Članice Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije poručile su u subotu da se ne smiju zaboraviti žrtve supruga, očeva, sinova, braće i prijatelja, da se ne smije zaboraviti da je nametnuti rat ostavio materijalne i duhovne žrtve, ali da usprkos tomu žrtve moraju trajno pozivati na izgradnju mira i očuvanje dostojanstva.

Ono što se životom plati, nitko nema pravo obezvrjeđivati, poručila je predsjednica Udruge Rozalija Bartolić na međunarodnoj konferenciji pod nazivom "Položaj i status te uvažavanje ratnih stradalnika u Europskoj uniji".

Ističući da se aktivnošću i okupljanjem kroz udrugu može utjecati na društvenu svijest, Bartolić je navela da djelovanje udruge treba biti korektiv vladajućim elitama, koje nakon određenog vremena manipulacijom moći i položajem na vlasti zaboravljaju sve koji su im omogućili da upravljaju ljudskim životima i nacionalnim vrijednostima.

Doživjeti i preživjeti rat trajno obilježava ostatak života, a jedino poštujući položenu žrtvu i odajući joj zasluženi pijetet može se graditi bolja i sigurnija budućnost, budućnost na čvrstim temeljima, poručila je Bartolić.

Skup je u ime hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović pozdravio savjetnik za branitelje Ante Deur naglasivši da predsjednica s velikim poštovanjem i pažnjom u srcu nosi Domovinski rat i sve koji su njegov temelj, svjedoci i istina.

Dijeleći vašu sudbinu, teškoće, bol i patnju, sve me ove godine vodi misao da nema veće patnje nego kad netko život položi za Domovinu, rekao je Deur.

Vi znate kako ste odgajale djecu, slavile im rođendane, školovale ih. Vi ste očevi i majke, vaše zalaganje i doprinos nema cijenu jer je višestruko, naveo je.

Prisjećajući se riječi koje je djeci poginulih branitelja uputio prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman - država će vam biti otac, istaknuo je da će se zauzimati da se vrati pijetet prema žrtvi i općenito dostojanstvo prema Domovinskom ratu.

Ne možemo dopustiti da iz Hrvatske odlaze pogrešne definicije da je to bio građanski rat, jer to nije točno. Bio je to domovinski i oslobodilački, obrambeni rat i za promicanje tih vrijednosti više nego ikada potrebno nam je zajedništvo. U Hrvatskoj koja je članica EU i NATO-a hrvatski veterani i žrtve Domovinskog rata moraju imati zasluženo mjesto, zaključio je Deur.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir ocijenila je da se mnoge stvari zaboravljaju, no da ovakvi skupovi dobro dođu da se prisjetimo što je bilo i što možemo učiniti za stradalnike.

Glavno je pitanje tko i zašto obezvrjeđuje i dovodi u pitanje dignitet Domovinskog rata, upitala je.

Navodeći da se zauzima za poštivanje europskih načela istaknula je da treba pozvati Srbiju da se ne može ponašati poput "malog Haaga" i suditi branitelja Veljka Marića i druge na temelju univerzalne jurisdikcije na koju nitko osim UN-a nema pravo.

Savjetnik ministra branitelja Vinko Kovačić istaknuo je kao Vlada ulaže maksimalne napore da se, u okviru mogućega, zaštite stradalnici Domovinskog rata.

Konferenciji je nazočio i Nenad Pokos iz Instituta Ivo Pilar, akademik Zvonimir Šeparović i drugi.

Također su joj nazočili predsjednica Udruženja Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa Munira Subašić i predsjednik Udruge Albanaca branitelja Hrvatske u Domovinskom ratu Esad Čolaku.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.