Događaji

80.000 vojnika

Rusija završila izvanredne vojne vježbe

Rusija završila izvanredne vojne vježbe

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je naredio vojne vježbe od Crnog mora do Tihog oceana preko Arktika

Rusija je u subotu završila izvanredne vojne vježbe u kojima je sudjelovalo više od 80.000 vojnika što je bila demonstracija sile u vrijeme napetih odnosa sa Zapadom zbog ukrajinske krize.

 

Postrojbe su primile naredbu da se vrate u stalne baze, rekao je general pukovnik Andrej Kartapolov, prenijele su ruske agencije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je naredio vojne vježbe od Crnog mora do Tihog oceana preko Arktika uz raspoređivanje nuklearnih bombardera na Krimu i balističkih raketa u Kaljiningradu, ruskoj enklavi u središtu Europe.

Europske zemlje što graniče s Rusijom žestoko kritiziraju te ruske vojne vježbe, a upućeni ističu da je njihova svrha pokazati Zapadu, a posebice NATO-u, da je Moskva spremna na sve scenarije u pogledu ukrajinske krize.

Sjevernoatlantski savez pojačao je svoje kapacitete u istočnoj Europi kako bi umirio zemlje koje graniče s Rusijom koju Kijev i njegovi saveznici optužuju da šalje postrojbe i oružje proruskim separatistima na istoku Ukrajine, što Rusija niječe.

NATO je u tri mjeseca rasporedio 3000 američkih vojnika u baltičkim zemljama, pojačao obranu istočne strane i osnovao novu snagu od 5000 ljudi te je odlučio osnovati zapovjedni centar u Bugarskoj.

Na susretu sa stotinjak vojnih dužnosnika, među kojima su bili i dužnosnici iz zemalja NATO-a, poput Sjedinjenih Država, pozvanih u posjet ruskom vojnom zapovjednom centru, visoki dužnosnik ruskog ministarstva obrane u subotu je opovrgnuo da se Rusija priprema za napad.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.