Događaji

Aktualna tema u Srbiji

Vučić: Vlada Srbije nije DHL pa da s Haagom razmjenjuje pakete

Vučić: Vlada Srbije nije DHL pa da s Haagom razmjenjuje pakete

Optuženik za ratne zločine Vojislav Šešelj i dalje je tema u Srbiji, a o njemu je pred novinarima govorio i srbijanski premijer Aleksandar Vučić. 'Vlada Srbije nije DHL pa da s Haškim sudom razmjenjuje pakete', poručio je aludirajući na odluku ICTY-ja o puštanju Šešelja na privremenu slobodu u studenom prošle godine te opoziv te odluke i poziv Šešelju da se vrati u pritvor, javlja HRT

'O pitanju Šešelja odlučivat ćemo kad neke papire dobijemo, ali u tim papirima moraju mi napisati kad je Šešelj ozdravio i kojim metodama, pošto su nas upoznali da je nabolesniji na planetu i vratili ga natrag, a sad nemam dokaze da je Šešelj ozdravio', odgovorio je Vučić na pitanje hoće li i kada Šešelja izručiti Haagu. Osudio je Šešeljevo djelovanje, ali i dodao kako je on građanin Srbije koji ima svoja ustavom zajamčena prava. Upitao se tko je kriv za to što Haški sud nije mogao donijeti presudu 11,5 godina.

Vučić je komentirao i poruke svog ministra Aleksandra Vulina koji je vrijeđao premijera Zorana Milanovića i generala Antu Gotovinu. 'Očekujete li da čujete pozitivne riječi u Srbiji o generalu Gotovini? Kad ćete vi nešto pozitivno reći o srpskim generalima. Kod vas se slavi 'Oluja', a kod nas je to najtužniji dan, kada je protjerano 250.000 ljudi s ognjišta', rekao je Vučić. Najavio je da će o najnovijim napetostima između Beograda i Zagreba nakon uskrsnih blagdana razgovarati s premijerom Milanovićem. Poručio je da se, unatoč različitim pogledima na prošlost - Srbija i Hrvatska trebaju okrenuti budućnosti.

Problem Vojislava Šešelja moralno je i etičko pitanje za cijelo srbijansko društvo, kazala je Sonja Biserko iz Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji. 'Aktualna politička elita, predsjednik i premijer nisu se snašli jer se prije svega ne mogu opredijeliti protiv te politike i raskinuti s prošlošću', dodala je.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.