Događaji

Što donosi Zakon o žrtvama seksualnog nasilja u Domovinskom ratu

Što donosi Zakon o žrtvama seksualnog nasilja u Domovinskom ratu

Rijetko kada našu zemlju hvale zbog njenih zakonskih rješenja. No, u ovom slučaju Ujedinjeni narodi skidaju nam kapu, a strani stručnjaci zovu i raspituju se.

Hrvatska je prva zemlja u regiji, a i među malobrojnima u svijetu, predložila Zakon o žrtvama seksualnog nasilja u ratu. Što on donosi godinama marginaliziranim žrtvama, istražila je Mila Moralić.

"Trojica su me silovala i odveli su me u sobu za strijeljanje..." "Tamo su me satima mučili i patili..." "Molila sam ga da ne radi ništa, da me ostavi na miru radi djeteta..."Najmlađa žrtva silovanja tijekom domovinskog rata imala je samo 6, a najstarija 80 godina.

Koliko ih je točno bilo, nitko ne zna. Stotine žena koje su prošle ovu torturu i koje su godinama stigmatizirane, napokon dobivaju barem neku zadovoljštinu. Država je njihovu žrtvu odlučila priznati. U Sabor je stigao Zakon o žrtvama seksualnog nasilja u Domovinskom ratu.

„Propisana je jednokratna novčana naknada u iznosu od 100 tisuća kuna, odnosno povećana novčana naknada u visini od 150 tisuća kuna za kvalificirani oblik i teže posljedice proživljenog seksualnog nasilja te mjesečna novčana naknada u iznosu od 73 posto proračunske osnovice što trenutno iznosi 2427,98 kuna", izvijestila je zamjenica ministra branitelja, Vesna Nađ. Marija Slišković iz Udruge Žene u Domovinskom ratu kaže da su se namučili dok nisu došli do prihvatljive cifre...

"Djeluje možda dosta kao jednokratni iznos, ali to je iznos koji žene u BiH dobiju kroz četiri godine. Mi smo tražili, uvažavajući financijsku situaciju u Hrvatskoj, da bude barem taj iznos nešto viši nego u BiH i na Kosovu, gdje je oko 300 eura".

Tražili su i da status žrtve bude automatski povezan s progonom počinitelja no svjesni su, kaže, da u tom slučaju nikada ne bi dobili Zakon.

"Ono što do sada nije bilo moguće jest da Republika Hrvatska za ovaj isplaćeni iznos odštete prema žrtvama ima pravo tražiti od štetnika i osuđenika i ako je poznat i ako nije poznat naknadu i to spada u onaj dio koji treba isplatiti agresor." Ipak, najveći je doprinos ovoga Zakona konačno priznanje žrtve, slažu se Nađ i Slišković...

„Nakon više od dvadeset godina počinjenog seksualnog nasilja u Domovinskom ratu žrtve seksualnog nasilja, žene, ali i muškarci konačno će dobiti pravo na tretiranje s poštovanjem i pravo na priznavanje patnje", kazala je Nađ dok je Slišković istaknula da žrtva sada postoji i ima svoja prava.

"One koje sada to ne budu htjele iskoristiti to više nije neodgovornost društva nego želja same žrtve", zaključila je.Ovo je jedinstven zakon u regiji, a ovakva rješenja su rijetka i u svijetu. Stoga je pohvala stigla iz UN-a. Hrvatska, rekli su, može poslužiti kao primjer ostalim zemljama koje se suočavaju s razarajućom ostavštinom ratnih silovanja.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.