Događaji

Slomila noge

Na Biokovu spašena Slovenka

Na Biokovu spašena Slovenka

Pripadnici GSS-a uz pomoć helikoptera HRZ-a spasili su na Biokovu 24-godišnju slovensku planinarku. U nesreći tijekom penjanja mlada je Slovenka slomila obje noge.

Akcija spašavanja započela je oko 14 sati, a trajala je nekoliko sati. Pripadnike GSS-a pozvali su alpinisti koji su se na Biokovo penjali zajedno sa slovenskom planinarkom.

"Tijekom penjanja se odlomio komad stijene koji je za sobom povukao stradalu osobu, a tijekom pada je došlo do ozljede noge. Obzirom da je riječ o 200 metarskoj litici, iznad mjesta Bast, nešto ispod 1000 metara visine, i sumnju na teške ozljede, HGSS je krenuo sa hitnim helikopterskim spašavanjem u suradnji sa HRZ-om, ali i sa podrškom ekipe sa tla koja se penjala do ozlijeđene osobe.

 

Prilaz spašavatelja ozlijeđenoj osobi iz helikoptera je bio iznimno zahtjevan jer se, zbog blizine glavnog rotora helikoptera stijeni, bilo nemoguće spustiti izravno. Stoga su spašavatelji, nakon spuštanja niz uže iz helikoptera, bili primorani penjati se do mjesta nesreće. Jednako tako, nakon pružanja prve pomoći, unesrećena je u nosiljci spuštana užetom niz liticu do mjesta pogodnog za ukapčanje na uže iz helikoptera. Nakon spajanja sa užetom helikoptera, nosila sa dva prateća spašavatelja su u podvjesu helikoptera prebačeni na nogometno igralište u Baškoj vodi, a potom nakon transporta u Split predana liječničkom osoblju KBC Firule u Splitu.", opisali su iz GSS-a spašavanje Slovenke.

Današnja akcija spašavanja jedna je od najkompleksnijih i najopasnijih koje je GSS izveo u zadnjih nekoliko godina. Slovenska alpinistica helikopterom je na koncu prebačena u Bašku Vodu gdje joj je pružena prva pomoć, a onda je prevezena u KBC Split.

U akciji je sudjelovalo, uz iznimnu posadu HRZ-a, 20 spašavatelja HGSS-a iz Splita i Makarske.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.