Događaji

Ukidanje naknade

Ukida se naknada za povrat ambalaže od mlijeka i jogurta

Ukida se naknada za povrat ambalaže od mlijeka i jogurta

Do 20. svibnja traje javna rasprava Ministarstva zaštite okoliša i prirode o novom Pravilniku o ambalaži i ambalažnom otpadu kojim se, između ostalog, predviđa niz promjena glede otkupa i odlaganja ove vrste otpada, javlja Narodni list

Ono što je pak najviše odjeknulo u javnosti jest najava da se tim pravilnikom ukida povratna naknada od 0.50 kuna na plastičnu ambalažu od mlijeka i ostalih tekućih mliječnih proizvoda, primjerice jogurta i slično.

U tom slučaju naknada i dalje ostaje za ambalažu alkoholnih i bezalkoholnih pića, vodu, voćne sirupe i ostalo, u plastičnoj i staklenoj, odnosno aluminijskoj ambalaži, zapremine veće od 0,2 litre. Ipak, kako sada stvari stoje, ni to neće biti dovijeka tako.

Protivljenje

Dakle, ono što je dovelo do takve promjene je činjenica da su kod stvaranja prijedloga novog pravilnika predstavnici gospodarstvenika predložili radnoj skupini da se ukine naknada za ambalažu od mlijeka s ciljem rasterećenja ulaznog troška. Povod je da se smanje troškovi proizvođača mlijeka, odnosno da se smanje cijene mliječnih proizvoda za taj iznos. Ipak, ništa to nije končano jer će sve ovisiti o prijedlozima i prikupljenim komentarima tijekom javne rasprave, poručuju iz Ministarstva. Ipak, ta inicijativa nije naišla na srdačan prijem ni kod ministra zaštite okoliša Zmajlovića jer je, kako je kazao, njemu u interesu da se što više otpada otkupljuje, odnosno uklanja.

Vijest o potencijalnom ukidanju naknade na ambalažu od mlijeka i jogurta naišla je na protivljenje sakupljača plastičnih boca, odnosno onih građana kojima je sakupljanje dodatni izvor zarade. Posebice su to umirovljenici, ali i nezaposleni kojima nije problem svakodnevno obići i nekoliko gradskih kvartova te kopati po kantama za smeće i kontejnerima u potrazi za plastičnim bocama.

Zbog toga smo zaustavili dvoje naših sugrađana taman u trenutku dok su uz pomoć štapa "brndali" po smeću vadeći plastične boce. Jedna od boca koju su našli bila je i od jogurta od jedne litre. Kad smo ih pitali što misle o mogućem ukidanju naknade za povrat ambalaže od mlijeka i jogurta, izrazili su svoje negodovanje.

-Ma mogu još nešto izmisliti! Ove boce od jogurta su dobre jer ih ima dosta jer se primaju i one od pola litre. Mogu vam reći da će mi to baš faliti - kazala nam je gospođa Katica G., umirovljenica koja svakog dana, i po suncu i po kiši, obilazi gradske ulice i prikuplja plastične boce.

U informaciju da će se cijene mlijeka i mliječnih proizvoda za 0.50 kn smanjiti uopće ne vjeruje jer, kako je rekla, baš su ti artikli stalno poskupljivali pa sumnja da će tako biti i ovog puta.

Nova "spačka"

-Neka nam daju veće penzije pa nećemo kopati po smeću! - odgovorio nam je Milivoj K., drugi naš sugovornik koji se, kaže nam, ne srami toga što traži boce jer ga taj prihod spasi, obzirom da je i on umirovljenik.

-Dok imam zdravlje, skupljat ću boce. Ali ne vjerujem da će mlijeko pojeftiniti. Jogurti još manje. Ma to je opet neka "spačka" ove vlasti. Što se diraju u tu naknadu, nećeš ti iznosa! - izričit je bio ovaj sakupljač, pokazujući nam vrećicu u kojoj mu je najviše bilo boca upravo od - jogurta. Ne slaže s tim da te boce čine samo 11 posto u ukupnom udjelu povratne ambalaže.

Bilo kako bilo, činjenica je da je sakupljanje boca mnogima bio način kako da malo "podebljaju" kućni budžet jer ako svakodnevno jedna osoba uspije pronaći 80 boca, to joj, preračunato u kune, donese dnevno 40 kuna. Ako to pomnožite sa 7 dana u tjednu, što ne mora nužno biti, dobit će lijep džeparac koji nekome u potrebi može dobro doći.

Stoga ne čudi što se sakupljačima nikako ne sviđa ideja o ukidanju naknade za plastične boce od mlijeka i jogurta jer će to podosta otežati svakodnevnu potragu, a i smanjiti naknadu. No, osim što je najavljeno ukidanje spomenute naknade, ključne novosti u novom pravilniku su i mogućnosti da se komunalne tvrtke uključe u odvojeno prikupljanje ambalažnog otpada i da se ukinu koncesije za njegovo prikupljanje.

Ukidanje koncesija

Novi nacrt Pravilnika predlaže ukidanje koncesije za gospodarenje ambalažnim otpadom, čime bi se sustav gospodarenja ambalažnim otpadom liberalizirao i uredio u skladu s tržišnim principima. Tako bi ambalažni otpad ubuduće mogle prikupljati ovlaštene tvrtke temeljem javnog poziva koji će raspisivati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Taj bi se poziv raspisao temeljem Odluke za područje skupljanje ambalažnog otpada koju bi donosio ministar zaštite okoliša i prirode. Ugovori za prikupljanje ambalažnog otpada potpisivali bi se s tvrtkama na temelju najboljih ponuda.

Nadalje, prema pravilniku, građani bi bili dužni otpadnu ambalažu odvajati od ostatka otpada i odlagati u odgovarajuće spremnike ili reciklažno dvorište, odnosno predati ovlaštenim tvrtkama bez naknade. Tvrtke će također biti dužne odvajati ambalažni otpad i predati ga jednoj od ovlaštenih tvrtki.

Otpad od pesticida - ne u "obično" smeće!

Novost koju pravilnik također nudi je i to da bi u sustav gospodarenja ambalažnim otpadom ušla i otpadna ambalaža koja je opasni otpad, a što dosad nije bilo regulirano. Tu, primjerice, ulazi otpadna ambalaža od pesticida.

Posjednik te vrste otpadne ambalaže ubuduće bi bio dužan predati je ovlaštenoj tvrtki za sakupljanje opasnog otpada, upravitelju reciklažnog dvorišta ili prodavatelju - ukoliko se radi o otpadnoj ambalaži koja potječe iz kućanstva


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.