Događaji

Dva tima u akciji

"Plavi svijet" dobio dojavu o zapetljanom dupinu kod Iža

5. svibnja Institut "Plavi svijet" zaprimio je dojavu o mladuncu dobrog dupina, zapetljanom u komad konopa viđenom sa sjeverozapadne strane otoka Iža.

Mali dupin plivao je uz majku te ja na tijelu imao konop koji je vukao iza sebe.

Kako bi pronašli i pokušali pomoći malom dupinu dva tima Instituta Plavi svijet (jedan iz Murtera, drugi iz Velog Lošinja) krenula su prema Ižu.

Evo što bilježe timovi:

''Iako smo do Iža stigli za manje od tri sata od kad je mladunac viđen i sljedeća tri sata pretraživali područje sa dva plovila, nismo ga uspjeli pronaći. Kako je u međuvremenu vjetar pojačao bili smo prisiljeni vratiti se kući.

Nažalost, ova dojava o dupinu zapetljanom u konop nije nam prvi takav slučaj. Godišnje bilježimo jedno do dva opažanja dupina koji oko peraja i tijela imaju zapetljane konope ili mreže. Na našim stranicama možete naći više informacija o životinjama koje smo do sad vidjeli.

Razlozi zapetljavanja su naravno pokušaji dupina da u području u kojem žive iskoriste sve mogućnosti da dođu do plijena. Tako ih se često može vidjeti i kako love u blizini ribarskih mreža, parangala, koćarica ili ribogojilišta. Teško je uvijek procijeniti približavaju li se dupini ribolovnim alatima stoga jer plijena nema dovoljno ili se radi o pokušaju da se uz manje truda dođe do obroka, no uz mogući obrok ova strategija nosi i veće rizike za dupine. Upravo je zapetljavanje u ribarske alate, koje često podrazumijeva i ozljede uslijed zapetljavanja, jedan od tih rizika.

Naše dosadašnje iskustvo pokazuje da su, iako zapetljani i ozlijeđeni, dobri dupini i dalje rijetko uhvatljivi. Stoga su i naši pokušaji da im pomognemo rijetko uspješni. Unatoč tome ne smatramo da je naš jučerašnji pokušaj bio uzaludan. Jer koliko god se čini nemogućim uhvatiti ozlijeđenog dupina, mogućnost da im se približimo i pomognemo ipak postoji. Brojni su primjeri u svijetu kada je to uspjelo. Zbog toga ćemo i dalje pratiti sve vaše dojave i koliko god nam to sredstva i vrijeme dozvole, uvijek nastojati intervenirati u ovakvim slučajevima.

Zahvaljujemo se gospodinu koji nam je jučer dojavio svoje opažanje te vas ujedno molimo da slučajeve opažanja ozlijeđenih ili zapetljanih dupina dojavite nama na info@plavi-svijet.org ili 051 604 666 ili Centru za obavješćivanje na broj 112. Prilikom opažanja svakako zabilježite što točnije mjesto i vrijeme opažanja te što detaljniji opis životinje.

Institut Plavi svijet neprofitna je organizacija čiji rad podupiru brojni pojedinci i tvrtke.

Rad na zaštiti dobrih dupina i Jadranskog mora možete podržati svojim donacijama ili usvajanjem jednog od naših jadranskih dupina! Hvala!


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.