Događaji

Zeleno svjetlo

Europski parlament odobrio mjere protiv pranja novca

Europski parlament odobrio mjere protiv pranja novca

Europski parlament dao je u srijedu konačno "zeleno svjetlo" za nove mjere protiv pranja novca, zatražene ubrzo nakon smrtonosnih terorističkih napada u siječnju u Parizu.

"Te nove mjere važan su korak naprijed u borbi protiv pranja novca, korupcije i financiranja terorista", rekao je liberalni eurozastupnik Nils Torvalds. "Financijski kriminal ne poznaje granice i naši zakoni moraju na to odgovoriti", dodao je.

Prema mjerama, stvarni vlasnici poduzeća morat će biti upisani u središnji registar u članicama Unije koji bi bio otvoren na uvid vlastima, kao i osobama s "legitimnim interesom", kao što su novinari.

Tvrtke za transfer novca morat će dati sve informacije o primateljima, a trgovci plemenitim metalima ili dijamantima bilježiti sve prodaje velike vrijednosti.

"Vlastima su potrebni novi mehanizmi da bi se učinkovito borile protiv kriminalaca koji legaliziraju nezakoniti novac koristeći se anonimnim offshore tvrtkama i računima", rekao je konzervativni zastupnik Krisjanis Karins.

Mjere pod posebno povećalo stavljaju pojedince za koje postoji veći rizik od korupcije: nacionalne čelnike, vladine dužnosnike, suce i zastupnike.

Očekuje se da će nove mjere stupiti na snagu 2017.

Međunarodna organizacija Transparency International (TI) opisala ih je kao "dobrodošao prvi korak u otkrivanju korupcije u Europi".

"Postoji jasan interes javnosti da se zaustave tokovi ilegalnog novca koji se samo u Europi procjenjuje na 70 milijardi dolara", rekao je Carl Dolan, direktor europskog ureda TI-a.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.