Događaji

WHO:

Zapadnoafričko zdravstvo treba obnoviti nakon ebole

Zapadnoafričko zdravstvo treba obnoviti nakon ebole

Zdravstveni sustavi zemalja zapadne Afrike koji su se urušili tijekom epidemije ebole sada zahtijevaju hitnu obnovu kako bi mogli pružili temeljnu zaštitu građanima i nositi se s drugim opasnim bolestima, objavila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija.

Plan obnove zdravstva u Gvineji, Liberiji i Sijeri Leone stajat će 2,3 milijarde dolara, a dosad je skupljeno tek pola toga iznosa pa će donatorima biti potrebni dokazi o dobrom upravljanju novčanim sredstvima kako bi se odlučili dati još, rekao je jedan visoki dužnosnik WHO-a.

"Želimo li biti sigurni da se takva kriza ne ponovi, moramo zajedno skupiti taj novac", rekao je na konferenciji za novinare liječnik Ruediger Krech.

"Moramo preokrenuti svjetski trend u kojem čekamo da izbije zdravstveni požar pa ga gasimo, a zatim zaboravimo unijeti protupožarne elemente u zgradu", plastično je opisao.

"Neke od tih zemalja imaju problem s upravljanjem jer novac otječe u drugome smjeru. Time se treba pozabaviti kako bi međunarodna zajednica mogla povjerovati da će novac koji daje biti potrošen na pravi način", dodao je.

Otkako je u prosincu 2013. izbila najgora epidemija ebole, umrlo je više od jedanaest tisuća ljudi, među njima i 815 zdravstvenih radnika, objavio je WHO.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.