Događaji

Obalna straža redovito ističe da izbjeglice trpe "ekstremne" uvjete

Italija: U jednome danu spašena 4243 migranta

Italija: U jednome danu spašena 4243 migranta

Savjest se ne može zakopati na 387 metara dubine, rekao je talijanski premijer Matteo Renzi u subotu i obećao izvući olupinu broda potonulog u travnju s 800 migranata, a obalne straže objavile su da su spasile 4243 migranata u samo jednome danu.

Talijanska mornarica je početkom svibnja pronašla olupinu ribarskog broda 85 milija sjeverno od libijske obale, a pokraj broda su pronađena brojna tijela.

"Izvući ćemo brod na površinu i organizirati pogreb za žrtve", ponovio je u subotu Renzi te istaknuo "Ako netko u Europi ili u svijetu misli sakriti svoju savjest na 387 metara dubine, siguran sam da" ćemo reći da to nije moguće.

Renzi je to istaknuo pošto je državno odvjetništvo iz Catanije na Siciliji objavilo da nije potrebno izvlačenje olupine.

Noću između 18. i 19. travnja potonuo je ribarski brod koji je s 800 osoba isplovio iz Libije, a spašeno je samo 28 osoba.

Talijanske obalne straže objavile su u subotu da je dan bio miran na Sredozemlju gdje su u petak spasile 4243 migranta koji su prebačeni do talijanskih luka.

Na Siciliji je jedan irski brod, koji sudjeluje u europskoj akciji Triton, dovezao 410 migranata do luke Palerma, a patrolni brod talijanske mornarice prebacio je tisuću migranata u Pozzalo, na Malti.

Do otoka Sardinije je doplovila njemačka fregata koja djeluje u sastavu europske operacije Frontex i sredinom dana u Cagliari prebacila 880 migranata, među kojima 150 žena i tridesetak djece.

U petak je obalna straža koordinirala spašavanja migranata iz 22 plovila, ali je na njima pronašla i 17 mrtvih tijela.

Obalna straža redovito ističe da izbjeglice trpe "ekstremne" uvjete: dehidraciju, izmjenu studeni i vrućine, nasilje uoči odlaska i tijekom puta. Mnogi se u potpalublju uguše od ispušnih plinova motora.

U akciji spašavanja u petak sudjelovala su barem četiri broda talijanske ratne mornarice, brodovi obalne straže, talijanske carinske i financijske policije, irski i njemački ratni brodovi, strani brodovi koji sudjeluju u europskoj operaciji Triton i teretni brodovi koje je obalna straža skrenula s rute.

U četvrtak je na Sredozemnome moru spašeno više od 700 imigranata, od čega je polovicu spasio britanski nosač helikoptera.

Od početka godine u Italiju se iskrcalo više od 40.400 ilegalnih imigranata, a oko 1770 muškaraca, žena i djece utopilo se ili nestalo na putu, navodi se u najnovijem izvješću Međunarodne organizacije za migracije (IOM).


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.