Događaji

Sunčeva snaga

Osnovna škola Ostrog - prva energetski neovisna škola u Hrvatskoj

Osnovna škola Ostrog - prva energetski neovisna škola u Hrvatskoj

- U Osnovnoj školi Ostrog, na Svjetski dan zaštite okoliša, koji se obilježava na današnji dan, započeli su radovi na instalaciji sunčane elektrane snage 25.5 kWp na krov škole, čime će ona postati prva energetski neovisna škola u Hrvatskoj.

„Iznimno nam je drago što će upravo naša škola postati prva energetski neovisna škola u Hrvatskoj. Uštede ostvarene na proizvodnji električne energije omogućit će ulaganja u daljnje mjere energetske učinkovitosti i poboljšanje uvjeta rada u školi", naglasila je Nevenka Maras, ravnateljica Osnovne škole Ostrog.

Podsjetimo, Osnovna škola Ostrog je putem grupnog financiranja na Indiegogo platformi, a uz podršku Energetske zadruge Kaštela i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj, prikupila 10 tisuća dolara. Tome su pridodana sredstva UNDP-a, donacije županije i lokalne zajednice te investicija privatne tvrtke Eko-Orbis d.o.o. putem ESCo modela pa ukupni iznos uložen u energetsku neovisnost škole premašuje 800 tisuća kuna.

Dio doniranih sredstava uložen je u termo i hidroizolaciju krova te zamjenu svih žarulja u školi efikasnijom LED rasvjetom čime se smanjuje se potrošnja električne energije za preko 60 posto. Također, ostvaruje se zakonska norma o razini potrebne osvijetljenosti jer se štiti zdravlje djece u najvažnijoj fazi njihova razvoja.

„Nakon ovog projekta, zakonskih prepreka nema da sve škole i slične ustanove provedu iste projekte u većem ili manjem obujmu, jer je ipak svaka škola posebna, a zajednički svima je da se bez angažmana vlastitih sredstava ili sredstava županije i grada mogu ostvariti dva najvažnija cilja, a to su zaštita zdravlja djece u njihovom razvoju te postizanje energetske neovisnosti u konačnici", rekao je Aljoša Pleić, savjetnik uprave tvrtke Eko-Orbis.

Također, pozvao je osnovne i srednje škole diljem Hrvatske da krenu u ovakve projekte: „OŠ Ostrog raspolaže svim potrebnim znanjima i procedurama za provedbu ovakvog projekta, na naša tvrtka i partneri iz Zelene energetske zadruge, Eko zadruge Kaštela, UNDP-a i ostalih tvrtki angažiranih na ovom projektu to mogu realizirati prije početka već iduće školske godine".

Po završetku radova na instalaciji sunčane elektrane, Osnovna škola Ostrog će postati energetski neovisna po pitanju elektične energije jer će na godišnjoj razini proizvoditi jednaku količinu energije koju će i potrošiti. Isto tako, instalacija sunčane elektrane je napravljena bez državnih poticaja čime se predstavlja novi poslovni model primjenjiv i za druge škole.

„Ovo je prvi primjer u Hrvatskoj da su energetske zadruge (Energetska zadruga Kaštela i  Zelena energetska zadruga), uz veliku potporu UNDP-a, predstavile model koji bi trebao postati dominantan u sljedećim godinama. Suradnjom i ulaganjem građana i lokalnih vlasti, škola proizvodi vlastitu električnu energiju - bez državnih poticaja. Uz korištenje sredstava iz europskih fondova i crowdfundinga (grupnog financiranja) nadamo se da ćemo omogućiti građanima da proizvode vlastitu obnovljivu energiju, te da se približimo državama poput Njemačke gdje je polovica instalirane snage u obnovljivim izvorima u vlasništvu pojedinaca i energetskih zadruga, istaknuo je Edo Jerkić iz Zelene energetske zadruge.

U trenutku kada govorimo o eksploataciji i bušenju Jadrana radi fosilnih goriva, energetski neovisna Osnovna škola Ostrog postaje putokaz kojem putem trebamo krenuti ako želimo očuvati zdrav i čist okoliš za sadašnje, ali i generacije koje tek dolaze.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.