Događaji

Građanska inicijativa za referendum: izborimo se za to da se naš glas čuje!

Građanska inicijativa za referendum: izborimo se za to da se naš glas čuje!

Vlada RH je proteklih godina, uz svesrdnu pomoć Ustavnog suda, uspjela u naumu da spriječi održavanje cijelog niza ključnih referenduma pokrenutih na inicijativu građana.

Unatoč tome, referendumske inicijative postigle su uspjeh u očuvanju od privatizacije 25 tisuća radnih mjesta čistačica i kuharica u školama i bolnicama i zaustavile prodaju naših autocesta strancima.

Zato se Vlada sada sprema otići korak dalje i dramatično ograničiti pravo građana da daju svoj potpis i podršku provođenju svih budućih referenduma građanske inicijative. To planira učiniti novim Zakonom o referendumu koji je upravo u proceduri u Hrvatskom saboru.

Tim Zakonom bilo bi u potpunosti onemogućeno prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma na javnim mjestima kao što su trgovi i ulice, tržnice i trgovački centri, parkovi i perivoji, dakle na svim lokacijama gdje se građani uobičajeno okupljaju u većem broju. Umjesto toga, potpis bi bilo moguće dati samo i isključivo u uredima državne uprave. Time bi se građanskim inicijativama zabranilo da sudjeluju u prikupljanju potpisa, da organiziraju potpisna mjesta i volontiraju na njima kao što je dosad bio slučaj.

U konačnici, to bi svaku novu referendumsku inicijativu građana već u startu osudilo na propast, jer skupiti oko 400 tisuća potpisa u samo 15 dana izrazito je teško i kad potpise skupljate kao što smo ih dosad skupljali - od jutra do mraka, subotom i nedjeljom, na par tisuća građanima lako dostupnih lokacija diljem RH. Skupiti te iste potpise u tek stotinjak ureda državne uprave, smještenih na tko-zna-kojem katu neke upravne zgrade, u uredovnom vremenu od 8 do 16h (a često i kraće), postat će nemoguća misija. A kako se čini, to je upravo ono što Vlada želi.

Vlada ovime želi spriječiti da građani umjesto nje odlučuju o pitanjima od strateškog državnog interesa poput bušenja nafte i plina u Jadranu, privatizacije javnih zdravstvenih usluga ili javnog obrazovanja, rasprodaje državne imovine, koncesija na pitku vodu i šumsko bogatstvo, radnog zakonodavstva i cijelog niza drugih bitnih pitanja. Jer za Vladu građani očigledno nisu tu da odlučuju, da imaju mišljenja i stavove - građani su tu da političkim strankama jednom u četiri godine daju svoj glas, a zatim da se sklone i ne smetaju do sljedećeg izbornog ciklusa.
15 sindikata i 7 udruga civilnog društva se ne slažu s takvim viđenjem demokracije i stoga smo pokrenuli inicijativu „Za referendum!" čiji cilj je jednostavan - prikupiti potpise za raspisivanje referenduma kojim ćemo:

1. omogućiti da se potpisi za referendum mogu prikupljati na svim mjestima na kojima je dozvoljeno javno okupljanje 2. smanjiti broj potpisa potrebnih za raspisivanje budućih referenduma na 200.000
No da bismo uspjeli u tom naumu, trebamo vas i vaš angažman! Došlo je vrijeme da se svi zajedno pokrenemo i u tih petnaest dana koliko traje prikupljanje potpisa, od 30. svibnja pa do 13. lipnja, damo svoj maksimalan doprinos. Ova akcija važnija je od svih dosadašnjih jer štiti jedan od najmoćnijih demokratskih alata koji sindikatima i udrugama civilnog društva stoji na raspolaganju - sam referendum!

Podržite nas i izborite se za to da se vaš stav čuje!


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.