Događaji

Kriza u eurozoni

Pregovori s Grčkom obustavljeni do referenduma

 Pregovori s Grčkom obustavljeni do referenduma

Sada je trenutak da grčki narod izabere svoju budućnost

Euro predstavnici obustavili su pregovore s Grčkom do objave rezultata referenduma zakazanog na nedjelju.

Dok premijer Tsipras poziva Grke da zaokruže ne i tako odbiju paket međunarodne pomoći, financijske agencije smanjuju joj rejting. Ministar financija Janis Varufakis istaknuo je pak kako Grčka ne želi natrag drahmu, nego očajnički želi ostati u eurozoni.

Prvo reforma gospodarstva, a tek onda će europski kreditori olakšati isplatu duga. Poruka je to koju je Grčkoj poslala šefica MMFa, Christine Lagarde, nakon što im nije uplaćena prva rata duga. Financijske agencije Grčkoj su smanjile kreditni rejting, a ako se ne okrene reformama, on će i dalje padati.
 
Ministri financija eurozone nakon jučerašnjih telefonskih konzultacija odlučili su kako do kraja nedjeljnog referenduma s Atenom više neće pregovarati.
 
Glasnogovornik Europske komisije, Margaritis Schinas:
 
"Neće biti novih razgovora prije referenduma. Sada ćemo jednostavno čekati rezultate referenduma u nedjelju i u obzir uzeti rezultate istog.
Sada je trenutak da grčki narod izabere svoju budućnost.
 
Referendum će se održati, poručio je grčki premijer Alexis Tsipras, a unatoč tehničkom bankrotu u kojem mu se zemlja nalazi i prekidu pregovora s eurogrupom, koja je najavila i strože uvjete za isplatu kredita ako većina zaokruži "ne", građane je pozvao da odbiju predloženi paket pomoći.

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.