Događaji

Dva metra dugačak komad zakrilca na obalama otoka Reunion

Pronađeni dijelovi zrakoplova gotovo sigurno sa nestalog MH370

 Pronađeni dijelovi zrakoplova gotovo sigurno sa nestalog MH370

Šesnaest mjeseci nakon misterioznog nestanka, čini se kako su pronađeni ostaci nestalog malezijskog zrakoplova.

Ostaci su doplutali na obale otoka Reunion u Indijskom oceanu, tisuće kilometara daleko od područja na kojemu je prije godinu dana organizirana do tada neviđena potraga.

Dva metra dugačak komad zakrilca na obalama otoka Reunion blizu Madagaskara pronašla je služba zadužena za čišćenje obale. Prijavljen je i pronalazak teško oštećenog kofera. Malezija je poslala istražitelje na ovaj francuski otok - oni bi trebali utvrditi radi li se zaista o ostacima nestalog Boeinga 777, koji je u ožujku prošle godine jednostavno nestao. Plažu na kojoj su ostaci pronađeni još češljaju policija i istražitelji.

"Istraga je počela, pokušat ćemo saznati od kuda je doplutao pronađeni komad olupine, ali za sada to ne znamo", poručuje francuski istražitelj. Ono što se zna jest da je sumnja da se radi o nestalom Boeingu sve manje.

Potvrdio je to u svojoj izjavi i malezijski premijer, Najib Razak, rekavši kako "inicijalni izvještaji o krhotini upućuju na to da je ona vrlo vjerojatnio dio nestalog Boeinga 777, no da se još treba potvrditi radi li se o letu MH370".

"Pronađena krhotina mora se dobro provjeriti prije no što budemo mogli sa sigurnošću potvrditi radi li se o nestalom zrakoplovu. Kada riješimo to, nadamo se da ćemo ga moći vrlo vrzo i identificirati", rekao je malezijski prmijer.Ostaci su poslani na detaljnu analizu u Francusku. Premijer je dodao i kako je u prošlosti bilo mnogo lažnih uzbuna, ali da se zbog obitelji koje su toliko propatile nada kako će se napokon rasvijetliti sudbina njihovih najbližih. Australija je jedna od zemalja koje već gotovo 500 dana vode potragu za zrakoplovom, a tamošnji zamjenik premijera, Warren Truss, kaže kako su mogućnosti da je pronađen upravo njegov dio "realne".

Mediji su javljali kako se na pronađenim ostacima nalazi serijski broj.

"Postoji broj na krhotini, no to nije serijski broj, ali moguće je da se radi o broju otisnutom nakon redovnog servisa zrakoplova, a koji bi mogao pomoći kod identifikacije", rekao je Truss.

Let 370 nestao je sa radara 8. ožujka prošle godine, samo sat vremena nakon polijetanja na relaciji Kuala Lumpur - Peking. Većina od 239 putnika bila su Kinezi. Opsežna potraga koja je trajala mjesecima i pokrivala područje od Vijetnama do Australije nije dala nikakve rezultate i slučaj je ostao misterij. Istražiteljima treba do 48 sati da utvrde radi li se o nestalom malezijskom zarkoplovu ili ne.

Upozoravaju ipak kako niti potvrda ne mora značiti da će ovaj komadić pomoći u lociranju ostatka zrakoplova.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.