Događaji

Za vikend intenzivni pregovori Atene i vjerovnika

Za vikend intenzivni pregovori Atene i vjerovnika

Intenzivni pregovori vode se za vikend između Grčke i vjerovnika kako bi se dovršio sporazum o novom paketu pomoći prije 20. kolovoza kada Atena mora isplatiti dospjelu ratu od 3,4 milijarda eura Europskoj središnjoj banci, no zapinje se na određenom broju pitanja, rekli su u subotu europski izvori iz Bruxellesa.

Na telekonferenciji u petak navečer predstavnici četiriju ustanova čiji su stručnjaci u Ateni te stručnjaci iz ministarstava financija 19 zemalja eurozone "razmatrali su na kojoj su točki pregovori", rekao je europski izvor.

Europska komisija, Europska središnja banka (ESB), Međunarodni monetarni fond (MMF) i Europski mehanizam za stabilnost (ESM) dogovaraju od prošlog tjedna nacrt trećeg programa pomoći prezaduženoj Grčkoj u iznosu od 82 milijarde eura u zamjenu za reforme u gospodarstvu i proračunske rezove koje Atena treba provesti.

Predstavnici četiriju ustanova istakli su "vrlo dobru suradnju" grčkih vlasti, rekao je europski izvor.

Pregovori se nastavljaju ubrzano, no "određen broj pitanja ostaje otvoren i treba ih riješit", rekao je europski izvor te istaknuo da se "intenzivni razgovori nastavljaju za vikend".

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je u četvrtak da Atena i vjerovnici "mogu i moraju" postići sporazum nakon 15. kolovoza.

I Europska komisija očekuje sporazum.

"Sva izvješća koja dolaze do mene govore mi da je moguće da će se sporazum (o trećem paketu pomoći za Grčku) zaključi tijekom kolovoza, vjerojatno prije 20. kolovoza", rekao je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u intervjuu za agenciju AFP.

Njemačka, najsnažnije europsko gospodarstvo, izrazilo je, međutim sumnje jer "ima još niz točaka koje treba raščistiti".


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.