Događaji

Sabornica

Sabor raspravlja o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu

Sabor raspravlja o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu

Na početku sjednice Sabora u ime ORAH-a Mirela Holy je upozorila da Vlada nije odgovorila na stotinjak zastupničkih pitanja. Predsjednik Sabora Josip Leko rekao je da su urgirali da se to učini.

"Ne odgovaranje Vlade na zastupnička pitanja saborskih zastupnika podrazumijeva potpuno nepoštovanje građana koji su izabrali zastupnike u Sabor", kazala je Mirela Holy.

"Mi smo urgirali nekoliko puta. Ta obaveza Vladi ostaje jer zastupnički mandat traje do konstituiranja novog saziva Hrvatskog Sabora, kada će to biti ne znamo. Nadam se da će Vlada i ministarstva odgovoriti u skladu sa svojim obavezama i da će odgovori biti temeljiti jer je prošlo puno vremena", odgovorio je Josip Leko.

Sabor je zasjedanje nastavio raspravom o prijedlogu Zakona o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu koji se donosi po hitnom postupku. Miroslav Tuđman prigovorio je da je osnivanje u ovom trenutku neracionalno, a ministar obrazovanja Vedran Mornar rekao je da u početku sveučilište neće biti novi trošak u državnom proračunu.

 "Kako u ovoj situaciji kada i sami znate da se znastveni rad financira na kapaljku, kada znate da imate barem dvije tisuće znanstvenih novaka koji čekaju na promociju, odnosno da mogu dobiti radno mjesto, kada znate da je par desetaka radnih mjesta odobreno, kako onda možete pristati na formiranje novog Sveučilišta", rekao je Miroslav Tuđman.

"Što se tiče problema kojeg ste dotaknuli zanstvenih novaka koji ne mogu naći posao, upravo je ova Vlada osigurala da svi znanstveni novaci budu zaposleni na Sveučilištima, uskoro i na institutima te da su značajni koraci napravljeni", odgovorio je ministar Vedran Mornar. 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

  Vezane vijesti