Događaji

Od danas indijska konoplja u medicinske svrhe

Od danas indijska konoplja u medicinske svrhe

Ministarstvo zdravlja osiguralo je donošenje Pravilnika za reguliranje upotrebe lijekova na bazi indijske.

Nakon provedene javne rasprave, danas na snagu stupa Pravilnik o mjerilima za razvrstavanje lijekova te o propisivanju i izdavanju lijekova na recept kojim će se, po prvi put u Hrvatskoj, omogućiti propisivanje lijekova baziranih na indijskoj konoplji.

Riječ je o lijekovima koji će pomoći brojnim teško oboljelim pacijentima za ublažavanje simptoma bolesti.

Podsjećamo, Ministarstvo zdravlja je početkom ove godine osnovalo stručno Povjerenstvo za analizu i preporuke za primjenu indijske konoplje i kanabinoida u medicinske svrhe. Zadaća Povjerenstva bila je istražiti mogućnosti primjene indijske konoplje, odnosno kanabinoida kod teško oboljelih kojima takva terapija može pomoći u liječenju.

Ovi lijekovi namijenjeni su ublažavanju tegoba pacijentima oboljelima od multiple skleroze, karcinoma, epilepsije i AIDS-a.


Pacijenti će lijek bilo da se radi o gotovom lijeku ili magistralnom odnosno galenskom pripravku moći kupiti, ali samo uz tzv. bijeli recept koji će mu izdati njegov izabrani liječnik na preporuku liječnika specijalista. S obzirom na malo tržište, do sada niti jedan proizvođač gotovog lijeka na bazi indijske konoplje nije iskazao interes za registraciju lijeka u Hrvatskoj.

No, pacijentima kojima bude preporučen i propisan gotov lijek koji sadrži THC Ministarstvo zdravlja će isto tako učiniti dostupnim dajući veledrogerijama dozvolu za uvoz.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.