Događaji

Voda je provalila

Kišno nevrijeme pogodilo Dalmaciju, na stotine intervencija

 Kišno nevrijeme pogodilo Dalmaciju, na stotine intervencija

Jako nevrijeme praćeno kišom pogodilo je Dalmaciju. Najteže je na šibenskom području gdje je u samo dva sata palo više od sto litara kiše po metru kvadratnom.

Pod vodom su završili objekti u Docu. Od udara groma ozlijeđen je jedan mladić. Poplavljena je i Gradska knjižnica u Šibeniku. Tako su početak Mjeseca knjige i izložbu o Krki i drugoj hidrocentrali u Europi dočekali jezerom ispod zgrade. Ravnatelj knjižnice Vilijam Lakić.

‘‘Voda je sinoć provalila i poplavila podrumski prostor, gdje su audiovizualni odjel, spremište novina i časopisa, galerija koju smo nedavno uredili, jer je stradala u poplavi ovog ljeta. Velika površina je bila pod vodom visine od 10 do 50 centimetara. Šteta je najveća jer je stradalo tridesetak knjiga iz naše zbirke Rare, starih i rijetkih knjiga. Pokušavamo ih spasiti, vjerojatno i hoćemo. Ponudili su pomoć iz Državnog arhiva, bio je gradonačelnik, zvali su i iz Ministarstva kulture‘‘, rekao nam je ravnatelj knjižnice ‘Juraj Šižgorić‘.

Bujice su nanjele štete i u Vodicama, Tribunju i Tisnom, a vatrogasci su u šibensko-kninskoj županiji intervenirali više od 500 puta. Načelnik općine Tisno Ivan Klarin već je zatražio proglašenje elementarne nepogode.

‘‘Trenutno je ponovo zatvorena državna cesta koja spaja otok Murter s autocestom. Štete su velike, na poljoprivrednim gospodarstvima, obiteljskim kućama. Procjenjeno je da je bilo više od 120 intervencija na području općine. Stanje se ne smiruje. Posebno je opasno u naselju Tišnjanska Dubrava, gdje plave nekoliko kuća. Sve raspoložive snage općine Tisno, komunalnog redarstva i građevinskih tvrtki su na terenu da bi preusmjerili protok vode‘‘, kaže načelnik Klarin.

Nevrijeme je uzrokovalo štete i probleme i na području Drniša i Knina, gdje je rušilo stabla i stvaralo odrone. U Kninu ima poplavljenih objekata. Na krajnjem jugu također alarmantno. U Slanom je poplavljena riva, a pod vodom je završio i dio Dubrovnika. Zamjenik zapovjednika JVP grada Zdravko Kovačić.

‘‘Imali smo dosad 25 intervencija. Stradun je bio kritično, jedan dječji vrtić i hotel, kao i gospodarski objekti. Bilo je svega. Sad je opet počela padati kiša, pojačava, tako da ovo još nije kraj posla‘‘, kaže Kovačić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.