Događaji

Povodom završetka javne rasprave

Zelena akcija opet pred ministarstvom: NE spaljivanju otpada!

 Zelena akcija opet pred ministarstvom: NE spaljivanju otpada!

Povodom završetka javne rasprave o nacionalnom Planu gospodarenja otpadom za razdoblje od 2015. do 2021. Zelena akcija održat će prosvjedni performanc ispred Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Aktivisti se okupljaju u Radničkoj u 11 sati pod geslom ‘NE spaljivanju otpada!‘, dan uoči završetka javne rasprave. U ime koalicije eko udruga iz cijele Hrvatske upozorit će na, kako tvrde, manjkavosti plana baziranog na spaljivanju, umjesto na smanjivanju otpada, recikliranju i ponovnoj uporabi. Problem je što je plan zacrtan na zastarjelim ciljevima i obvezama koje je Hrvatska morala ispuniti, a koji su puno niži od trenutačnih, upozorava Marko Košak iz Zelene akcije.

‘‘Hrvatska mora do 2020. reciklirati 50 posto otpada, a trenutno smo na 15 posto. Znači, umjesto da se ulaže u to, ulaže se u sasvim suprotne mjere. Plan je baziran na nepotpunim podacima, nedostaju transparentne analize različitih sustava gospodarenja otpadom, već se spaljivanje odabire kao jedino rješenje. Bez kvalitetnih i bilo kakvih usporedbi s drugim sustavima koji bi se mogli implementirati‘‘, napominje Košak.

Iz Zelene akcije ističu kako je javna rasprava provedena netransparentno, jer građanima nije omogućen širi uvid u plan. Od resornog ministarstva tražit će da se ona produlji te omoguće dodatna izlaganja o planu i pripadajućoj studiji u kojoj se, tvrdi Košak, neargumentirano odbacuje bilo kakav utjecaj na okoliš. No, kako je dosad niz pitanja udruga mjerodavnom ministarstvu i fondu ostalo bez odgovora, predviđa da će i ovaj zahtjev ostati neuslišan.

‘‘Vidljivo je da nema nikakvih naznaka da se proces prolongira tako da očigledno se želi što prije izgurati ovakav plan, bez pravih konzultacija sa širom javnosti‘‘, zaključuje Košak iz Zelene akcije.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.