Događaji

Povjerenstvo će procijeniti situaciju

Povjerenstvo za istraživanje VW eko skandala o zaštiti potrošača i okoliša u RH

 Povjerenstvo za istraživanje VW eko skandala o zaštiti potrošača i okoliša u RH

Sljedeći ponedjeljak ministar će u Luxemburgu sudjelovati na sastanku s kolegama ministrima okoliša EU a jedna od tema upravo je VW skandal

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović osnovao je Povjerenstvo čiji je cilj objektivno i nepristrano utvrditi sve relevantne činjenice povezane uz sumnje oko manipulacije rezultata prilikom eko testova iz dizelskih motora od strane Volkswagen koncerna.

Povjerenstvo će procijeniti nastalu situaciju i eventualne štete po okoliš, potrošače i državni proračun. Također, predložit će daljnje mjere za smanjivanje eventualno nastale štete i sprječavanje ponavljanja istih ili sličnih slučajeva u budućnosti, priopćeno je iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Voditeljicom Povjerenstva imenovana je pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode Marija Šćulac Domac. Članovi Povjerenstva čine brojni stručnjaci iz resornog ministarstva, Ministarstva financija, Ministarstva gospodarstva, MUP-a, Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Ministarstva poduzetništva i obrta, Ministarstva zdravlja, Centra za vozila Hrvatske, Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Državnog zavoda za mjeriteljstvo i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dodaje se u priopćenju Ministarstva.

"Tri najvažnija zadatka komisije su utvrđivanje broja zahvaćenih vozila, definiranje uvjeta pod kojima se trebaju ukloniti nedostaci na način da se ne stvaraju dodatni troškovi građanima niti od njih zahtijeva dodatni angažman o vlastitom trošku te priprema prijedloga koje ću uvrstiti u službeno stajalište RH na razini EU oko potrebnih promjena u normiranju i kontroli", istaknuo je Zmajlović.

Sljedeći ponedjeljak ministar će u Luxemburgu sudjelovati na sastanku s kolegama ministrima okoliša EU a jedna od tema upravo je VW skandal. Na sjednici ministara okoliša predočit će se i rezultati konzultacija koje je predvodila povjerenica Bienkowska, zadužene za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo i male i srednje poduzetnike a koje je jučer i dostavljeno ministrima nadležnima za slučaj Volkswagen, priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.