Događaji

Izbjeglička kriza

Slovenija uskoro diže ogradu na granici s Hrvatskom

 Slovenija uskoro diže ogradu na granici s Hrvatskom

Dok s grčko-makedonske granice stiže novi val, Slovenija se priprema za postavljanje ograde s Hrvatskom

Od početka izbjegličke krize kroz Hrvatsku je prošlo više od 350 tisuća ljudi. Dok s grčko-makedonske granice stiže novi val, Slovenija se priprema za postavljanje ograde s Hrvatskom. O krizi i kako ju olakšati na Malti će na dvodnevnom summitu raspravljati europski i afrički čelnici.

U manje od dva mjeseca prema podacima MUP-a, u Hrvatsku je ušlo više od 350 tisuća migranata i izbjeglica. U zimskom centru u Slavonskom Brodu jutros je zbrinuto oko dvije tisuće ljudi, pristiglih iz Šida i Bajakova vlakom i autobusima. Nakon medicinskog pregleda i registracije, nastavljaju vlakovima prema Sloveniji. Glasnogovornica PU brodsko-posavske Kata Nuić.

"Zbog pojačanog pritiska bilo je potrebno organizirati prijevoze i autobusima, što je i učinjeno. Trenutno u zimskom prihvatnom centru u Slavonskom Brodu je 2311 migranata. Od početka rada ovog centra nije bilo problema niti incidenata," rekla je Kata Nuić.

Vlada u Ljubljani zbog najavljenog priljeva novih 30 tisuća izbjeglica i migranata iz Grčke, odlučila je postrožiti mjere na granici s Hrvatskom. Iz Mađarske je već nabavljeno 125 kilometara žice za ogradu koja bi idućih dana trebala biti postavljena. Premijer Miro Cerar poručio je radi se o privremenoj tehničkoj prepreci, a ne zatvaranju granice.

‘‘Slovenija se trudi povećati kapacitete. Ne smije dopustiti humanitarnu katastrofu‘‘, rekao je Cerar.

Dodatne mjere dogovorene su na sinoćnjoj izvanrednoj sjednici Vlade. Predsjednik EV Tusk ranije je pozvao na više solidarnosti s Njemačkom u zbrinjavanju izbjeglica, upozorivši da o njenom odnosu prema krizi uvelike ovisi budućnost Europe.

Da je u EU nužan zajednički odgovor na izazov koji kriza nosi, upozoreno je i s bečke konferencije posvećene integraciji izbjeglica.No dvodnevni summit već je šesti ove godine, a kako je niz ranije dogovorenih mjera ostao tek mrtvo slovo, i od ovog se ne očekuje puno. Frontex je objavio da je u EU u proteklih deset mjeseci ilegalno ušlo milijun 200 tisuća izbjeglica, što je više nego cijele prošle godine.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović razgovarao je danas s predsjednikom Vlade Republike Slovenije Mirom Cerarom o izbjegličkoj krizi i najnovijim odlukama Vlade Republike Slovenije o zaštiti slovenske granice. Predsjednici vlada dogovorili su nastavak suradnje dviju država na prihvatu i protoku migranata i izbjeglica. Vlada Republike Hrvatske poduzet će sve potrebne mjere da zaštiti hrvatske državne interese.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.