Događaji

Zagreb

Obilježene 24. obljetnice osnutka HRZ i PZO-a

 Obilježene 24. obljetnice osnutka HRZ i PZO-a

Svečanost obilježavanja 24. obljetnice osnutka Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) održana je danas u Zagrebu.

 

Svečanosti su, uz sadašnje i bivše pripadnike i zapovjednike HRZ i PZO-a, prisustvovali načelnik Glavnog stožera OS RH, ujedno i izaslanik predsjednice RH, general zbora Drago Lovrić, izaslanik ministra obrane, pomoćnik ministra Viktor Koprivnjak, obitelji poginulih pripadnika te drugi uzvanici, priopćeno je iz MORH-a. Zapovjednik HRZ i PZO-a general bojnik Dražen Ščuri pozdravio je sve nazočne te naglasio kako danas, 24 godine od osnutka HRZ-a i PZO-a, može slobodno reći da je zrakoplovstvo ponosna grana Oružanih snaga RH.

„Okupili smo stručnjake i iskrene domoljube, opremili smo se i naoružali, uspostavili sustav školovanja vojnih pilota, surađujemo sa širom društvenom zajednicom, a naša aktivnost kod kuće i u svijetu je stalna, sustavna i zapažena", kazao je zapovjednik HRZ i PZO-a te dodao da su spoj tradicije, iskustva i učenja temelj na kojem se gradi budućnost i stvaraju nove generacije pripadnika ove grane.

General Lovrić uputio je prigodne čestitke i naglasio:

„Od prvog dana Domovinskog rata pripadnici HRZ-a i PZO-a su najbolji primjer požrtvovnosti i ljubavi prema domovini i zato se uvijek trebamo diviti njihovim djelima.Kroz Domovinski rat i borbena djelovanja razvijali su svoje sposobnosti i širili svoja krila, da bi vrhunac doživjeli u borbenim operacijama oslobađanja naše domovine, operacijama Bljesak i Oluja".

Također, tom prigodom prisjetio se i poginulih pripadnika koji su svoje živote dali za slobodu, što predstavlja ogroman gubitak za sve nas. „Taj gubitak nadoknadiv je samo ukoliko na njihovom sustavu vrijednosti obrazujemo naše mlade pilote, kao i sve buduće časnike i dočasnike koji će biti jamac sigurnosti naše zemlje", istaknuo je general Lovrić.

U sklopu obilježavanja dodijeljena su odlikovanja, promaknuća, nagrade i pohvale, a prikazan je i film Odjela za multimediju Samostalne službe za odnose s javnošću, kojim je predstavljena eskadrila borbenih aviona. Program su uveličali Jazz orkestar OSRH i Vokalna skupina Zrinski te Zrinska garda Čakovec.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.