Događaji

Obrazovni sustav

Projekt IURISPRUDENTIA Pravnog fakulteta Osijek uspješno zakoračio u drugu polovinu provedbe aktivnosti

Projekt IURISPRUDENTIA Pravnog fakulteta Osijek uspješno zakoračio u drugu polovinu provedbe aktivnosti

Pravni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku nositelj je projekta pod nazivom „IURISPRUDENTIA - Unapređenje kvalitete obrazovanja na pravnim fakultetima osječkog, riječkog i splitskog sveučilišta".

Partneri projekta su Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci, Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu i Institut za razvoj obrazovanja. Projekt je ukupne vrijednosti 1.187.376,88 HRK od čega se iznos bespovratnih sredstava 1.111.978,45 HRK financira iz Europskog socijalnog fonda - Operativnog programa 'Razvoj ljudskih potencijala 2007. - 2013.' Projekt traje od 19.06.2015. - 18.09.2016. godine. Voditeljica projekta je doc. dr. sc. Jelena Legčević.

Predloženim projektom osječki, riječki i splitski pravni fakultet, uz podršku Instituta za razvoj obrazovanja, doprinijet će rješavanju nekoliko problema na više razina. Rezultati koje se planira ostvariti provedbom aktivnosti, u širem smislu, unaprijediti će kvalitete studiranja i rada pravnih fakulteta temeljeno na pravilnoj provedbi HKO-a. Harmonizirati će i modernizirati postojeće studijske programe, a do konca provedbe projekta izraditi će i dva standarda kvalifikacija i šest standarda zanimanja. 

Važan element predloženog projekta svakako je uključenost svih ciljnih skupina (nastavno osoblje, poslodavci i bivši studenti). Ciljna skupina nastavnog osoblja sudjelovat će na seminarima i radionicama čiji je cilj osnažiti kompetencije osoblja nositelja i partnera u širem smislu, odnosno unaprijediti poznavanje i razumijevanje HKO-a te educirati članove radnih skupina o metodama potrebnima za izradu  standarda zanimanja/kvalifikacija u užem smislu. Ciljna skupina poslodavaca kao važan izvor informacija biti će anketirana u planiranim istraživanjima te izravno sudjelovati na okruglim stolovima koji će kroz prikupljene informacije omogućiti kreiranje relevantne baze podataka potrebne pri izradi standarda zanimanja i unapređenja studijskih programa. Nedovoljna uključenost ciljne skupine trenutnih i bivši studenata u procese unaprjeđenja kvalitete i relevantnosti programa za stjecanje kvalifikacije jedan je od temeljnih problema ove ciljne skupine.

Upravo neujednačena razina kvalitete studijskih programa i njihovom prihvaćanju od strane tržišta rada čini uključenost ciljnih skupina i relevantnih dionika u naše aktivnosti izrazito značajnom.

U okviru projektnih obveza, proteklih su mjeseci ostvarene različite aktivnosti u suradnji s partnerskim fakultetima. Pored brojnih sastanaka projektnog tima i radnih skupina, značajno je spomenuti stručne seminare na temu Hrvatskog kvalifikacijskog okvira i ishoda učenja na Pravnim fakultetima u Osijeku, Rijeci i Splitu. Seminari su održani tijekom rujna i listopada, vodili su ih priznati stručnjaci, a pohađali profesori i asistenti u cilju usavršavanja na spomenutom tematskom području. Potom je uslijedilo studijsko  putovanje koje je trajalo od 30. studenog do 4. prosinca 2015. godine.  Ostvaren je posjet na četiri eminentna fakulteta u Njemačkoj (Department of Law University of Mannheim, Germany,Hochschule für öffentliche Verwaltung Kehl, Germany, Rechtswissenschaftlichen Fakultät, Albert-Ludwigs-Universität Freiburg)) i Francuskoj (Faculté de Droit de Sciences Politiques et de Gestion, Université de Strasbourg). Cilj je bio osnažiti iskustva članova projekta kako bi usporedbom studijskih programa, ECTS-a, ishoda učenja, standarda kvalifikacija i standarda zanimanja uspješno modernizirali i harmonizirali studijske programe uključenih hrvatskih pravnih fakulteta. Projektne aktivnosti nastavljaju se dalje, pripremom i provedbom velikog istraživanja stajališta trenutnih i bivših studenata pravnih fakulteta te poslodavaca, kako bi se u konačnici izvršila izrada standarda zanimanja i kvalifikacija na način određen projektom.

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.