Događaji

Događaji u Iraku

Iračkle snage opkolile kompleks u Ramadiju koji drži Islamska država

Iračkle snage opkolile kompleks u Ramadiju koji drži Islamska država
RTL

Iračke snage su "potpuno opkolile" vladin kompleks u Ramadiju, posljednje uporište militanata Islamske države u tom zapadnom iračkom gradu, i pripremaju se ući u njega, rekao je glasnogovornik zapovjedništva združenih operacija Yahya Rasool agenciji Reuters.

"Čistimo zgrade i ulice oko kompleksa od bomba pripremajući se ući", rekao je. "Očekujem da ćemo ući u kompleks za oko jedan sat", dodao je.

 

Ponovno osvajanje Ramadija, čiji pad u ruke militanata u svibnju je bio poniženje za iračku vojsku, bit će jedna od najvažnijih pobjeda za iračke oružane snage otkako je Islamska država zaposjela trećinu Iraka u 2014.

Izgleda da su militanti "pobjegli iz kompleksa, ne susrećemo ikakav otpor", rekao je Sabah al-Numani, glasnogovornik protuterorističkih postrojba koje prevode borbu s vladine strane. "Vidimo mnogo tijela Daesh-ovaca ubijenih u zračnim udarima na kompleks", rekao je on Reutersu.

Snage iračke vlade podržava zračnim udarima međunarodna koalicija koju predvode Sjedinjene Države.

Šijitske milicije koje podržava Iran, koje su igrale veliku ulogu u drugim ofenzivama protiv Islamske države, iračka vlada je držala podalje od bojišnice u većinski sunitskom Ramadiju kako bi izbjegla sektaške napetosti.

Ako ofenziva u Ramadiju uspije, bit će to drugi važan grad koji će biti ponovno osvojen od Islamske države nakon Tikrita u travnju. Dužnosnici su rekli da će biti predan u ruke mjesnoj policiji i sunitskim plemenskim snagama nakon što se u njemu osigura sigurnost.

Nakon Ramadija vojska planira uzeti natrag Mosul, grad na sjeveru, najveće naseljeno mjesto koje je pod kontrolom Islamske države u Iraku i Siriji.

Izbacivanje militanata iz Mosula, s predratnim stanovništvom od blizu 2 milijuna, praktički će uništiti njihovu državnu strukturu u Iraku i lišiti ih važnog izvora financija koje dijelom dolaze od nafte, a dijelom od poreza nametnutog građanima.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.