Događaji

nevjerojatno!

Prodavačica dobila otkaz jer je pojela dva lista pršuta!

Prodavačica dobila otkaz jer je pojela dva lista pršuta!

Interspar je dao izvanredni otkaz djelatnici s obrazloženjem da je za vrijeme posla pojela sendvič s pršutom koji nije platila

Interspar je dao izvanredni otkaz Suzani Š. s obrazloženjem da je za vrijeme posla pojela sendvič s pršutom koji nije platila. A Sud ju je ovih dana vratio na posao!

Radilo se o dva lista pršuta u kruhu koje je Suzana Š. pojela usred smjene u zadarskom Intersparu još 17. rujna. Cijeli je taj dan, kako je izjavila na sudu, imala puno posla jer je došla nova roba, prekrcavala robu s paleta i istodobno posluživala mušterije. A pred kraj smjene došlo joj je loše jer do tada nije ništa jela pa je uzela dva lista pršuta, stavila u kruh i pojela, priznala je „zločin" prodavačica na Sudu.

Intrespar joj je za desetak dana uručio izvanredni otkaz u kojm je  kao razlog najteže kazne navedeno da je radnica pojela sendvič s pršutom koji prethodno nije platila, te da je njenim postupanjem dovedeno u pitanje zdravlje kupaca koji kupuju hranu jer da je radnica uzimala pršut golim rukama.

Otkaz joj je izrečen 29. rujna, a na Općinskom sudu Zadar je u ovom radnom sporu već donesena presuda. Sudac Tomislav Šimić je u presudi objavljenoj na Badnjak otkaz radnici proglasio nedopuštenim i donio rješenje da se Suzana Š. ima vratiti na posao uz isplatu izostalih plaća!

U pomalo čudnoj sudskoj raspravi iz uprave Interspara su u nekoliko navrata mijenjali iskaze o razlozima zašto su Suzani Š. uručili izvanredni otkaz, odnosno tvrdili da je ona na radnom mjestu „jela salame" ne navodeći koliko je to salama Suzana pojela, iako su u odluci o otkazu navodili da se radilo o pršutu. S druge strane nisu joj za grijeh uzeli da je pojela kruh, koji je bio sastavni dio sendviča, odnosno nisu dokazivali da je i kruh neplaćen.

Čak je u dokaznom postupku pregledan i video zapis (dakle u šoping centru se sve snima), kao bi se dokazalo da prodavačica jede salamu! A Interspar pri tome nije tražio da se dokaže kako je prstima dirala hranu, a nije dokazano da je dirala druge komade osim onih koje je pojela. I na koncu taj dokaz je odbačen, kao što je pobijena i opravdanost razloga da joj se zbog toda dade izvanredni otkaz.

Suzana Š. je inače deset godina zaposlenica Interšpara što Uprava ove trgovačke tvrtke uopće nije uvažavala pri odmjeravanju kazne, a Sud je osim toga ustvrdio da zlodjelo koje joj je pripisano uopće nije osobito teška povreda obveze iz radnog odnosa kako je navedeno u Zakonu o radu.

Interšpar mora Suzanu Š. odmah vratiti na posao, isplatiti „izgubljenu zaradu-plaću u bruto iznosu 5.777,39 kn od 6. listopada 2015. kao dana nezakonitog prestanka radnog odnosa pa do vraćanja tužiteljice na rad, sve s pripadajućim zateznim kamatama od dospijeća svake pojedine neisplaćene plaće 15. u tekućem mjesecu za prethodni mjesec pa do isplate, po stopi 8,14%", te platiti sudske troškove od 5000 kuna.

Ovo je, istina, prvostupanjska odluka, no u svakom slučaju prodavačica Interšpara već po njoj ima pravo na isplatu plaća od otkaza do sada i mora biti vraćena na svoje radno mjesto a značajno je kako je ta mjera je na snazi do pravomoćnosti sudske odluke.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.