Događaji

Jačanje sigurnosti

Godišnjica napada na Charlie Hebdo: Hollande obećao jačanje sigurnosti

Godišnjica napada na Charlie Hebdo: Hollande obećao jačanje sigurnosti

Francuski predsjednik Francois Hollande obećao je dodatnih 5.000 policajaca u svrhu jačanju sigurnosti u zemlji, godinu dana nakon islamističkog napada na satirički časopis Charlie Hebdo koja se obilježava u četvrtak, izvijestile su svjetske agencije.

Na prigodnoj komemoraciji u policijskom sjedištu u Parizu francuski predsjednik pohvalio je policiju, vojsku i obavještajne službe, istaknuvši pritom da njihov rad mora biti tijesno koordiniran i potpuno transparentan u razmjeni informacija.

"Ozbiljnost prijetnje zahtijeva jačanje našeg sudjelovanja", rekao je on u govoru policajcima i vojnicima. "Pred takvim protivnicima, bitno je da svaka služba, policijska, žandarmerijska, obavještajna i vojna djeluju u savršenom skladu, potpuno transparentno i da dijele informacije kojima raspolažu", rekao je Hollande zatraživši još bolju suradnju protiv terorističke prijetnje.

Hollande je najavio da će postojeće snage sigurnosti do 2017. dobiti dodatno pojačanje od 5.000 policajaca. Osim toga, u obavještajnim službama će biti stvoreno dodatnih 2.000 radnih mjesta.

Francuski predsjednik je potvrdio da se razmatra novi plan zakona usmjeren na jačanje sigurnosnog aparata. "Od 2012. usvojena su tri zakona. Više od 9000 mjesta je otvoreno u žandarmeriji i policiji", podsjetio je Hollande.

Novi zakon bi trebao olakšati policiji korištenje oružja i uvjete istraga, pretraživanja i privođenja.

"Posljednjih godnu dana je izdano 200 zabrana napuštanja teritorija, više od 50 stranaca je dobilo zabranu ulaska na francuski teritorij i 400 komada oružja je zaplijenjeno. Utvrđeno je 25 prekršaja izravno provezanih s terorizmom", precizirao je Hollande.
Napadači su prije godinu dana ubili 17 ljudi u uredima Charlie Hebdoa i potom u jednoj židovskoj trgovini. Među ubijenima bila su tri policijska časnika.

Sedmog siječnja 2015. su braća Šerif i Said Kuaši ubili 12 osoba u sjedištu redakcije Charlie Hebdo. Dan kasnije je Amedy Coulibaly, povezan s braćom Kuaši, ubio policajku u trgovini košer hranom, kada su poginule četiri osobe. Trojicu napadača su trećeg dana ubile snage reda.

Charlie Hebdo objavio je prigodno izdanje kojim se obilježava godišnjica napada islamista na redakciju časopisa. Karikatura na naslovnici prikazuje ljutitog Boga s okrvavljenim rukama i strojnicom na leđima.

Ciklus komemoracija vezanih uz ovaj teroristički napad će kulminirati u nedjelju skupom organiziranim na Trgu Republike oko hrasta posađenog u spomen na sve žrtve atentata u Francuskoj. To je jedan od rijetkih skupova dopuštenih u Parizu nakon izvanrednog stanja uvedenog zbog napada 13. studenoga 2015. kada je u najgorim terorističkim atentatima u zemlji ubijeno 130 ljudi.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.