Događaji

Terorizam

Istanbul: Među poginulima nema Hrvata

Istanbul: Među poginulima nema Hrvata

Među poginulima u eksploziji u Istanbulu nema hrvatskih državljana po zasad dostupnim podacima, objavilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Najmanje 10 ljudi je poginulo, a 15 ih je ranjeno u eksploziji u povijesnoj istanbulskoj četvrti Sultanahmet. Vlada navodi da je vjerojatno riječ o terorističkom napadu i sazvala je hitan krizni sastanak.

Među ranjenima su turisti iz Njemačke i Norveške, objavio je CNN Turk.

Sultanahmet je jedan od turistički najposjećenijih dijelova Istanbula jer su u blizini Aja Sofija i Plava džamija.

Eksplozija se dogodila u vrijeme kada je Turska na najvišem stupnju pripavnosti nakon napada izvedenog 10. listpada u kojem je ubijeno 103 osoba u Ankari, a pripisuje se džihadističkoj skupini Islamskoj državi.

Turski premijer Ahmet Davutoglu sazvao je krizni sastanak vlade u Ankari, javlja agencija AFP.

Eksplozija, vrlo snažna, dogodila se nešto iza 10 sati na nekadašnjem hipodromu blizu dviju slavnih džamija.
Prve fotografije s lica mjesta pokazuju nekoliko raskomadanih tijela na velikom trgu.

U izjavi guvernera Istanbula stoji da je dest osoba ubijeno, a 15 ranjeno, no da podaci nisu konačni.

"Istraga je u tijeku kako bi se odredio uzrok eksplozije i počinitelj ili počinitelji", dodaje se iz ureda guvernera.

Vladin dužnosnik ubrzo je potvrdio iskaze brojnih očevidaca koji govore o samoubilačkom napadu. "Mislimo da je to teroristički napad", rekao je.

Detonacija se čula i na trgu Taksimu, nekoliko kilometara udaljenom od Sultanahmeta, rekao je očevidac.

U siječnju 2015., samoubojica se raznio pred tamošnjom policijskom postajom i ranio dvojicu policajaca. Taj napad je bio pripisan radikalno lijevoj organizaciji Revolucionarnoj fronti za oblodođenje naroda, koja je zadnjih godina izvela nekoliko atentata.

Dana 23. prosinca u zračnoj luci Sabiha Gokcen u napadu je jedna osoba ubijena, a jedna ranjena. Za taj napad odgovornost je preuzela skupina Sokolovi za slobodu Kurdistana (TAK) i obrazložila da je to njezin odgovor "na fašističke napade kojima se kurdskih gradovi pretvaraju u ruševine".

Nako više od dvije godine primirja, smrtonosni napadi ponovno su počeli ljetos između turskih sigurnosnih snaga i pobunjenika Radničke stranke kurdistana (PKK). Obnvoa sukoba uništila je pregovore počete 2012. kojima su dvije strane trebale okončati sukob s više od 40.000 mrtvih od 1984. kada je počela kurdska pobuna za neovisnost ili veću autonomiju od Turske.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.