Događaji

Migrantska kriza

Liječnici bez granica optužuju Europu za izbjegličku krizu

Liječnici bez granica optužuju Europu za izbjegličku krizu

Europa je "uvelike pogoršala" izbjegličku krizu u 2015. propustivši "nažalost" preuzeti odgovornost za egzodus koji je više od milijun osoba bacilo na ulice, optužuju Liječnici bez granica u izvješću objavljenom u utorak.

"Sjetit ćemo se 2015. kao godine u kojoj je Europa nažalost propustila preuzeti odgovornost i uzvratiti na hitne potrebe za pomoć i u zaštiti više od milijun muškaraca, žena i djece", ocjenjuje nevladina organizacija. Izvješće je vrlo kritično spram Europe koja je "uvelike pogoršala" izbjegličku krizu, kao i zdravlje i dobrobit svih tih osoba u bijegu.

Podsjećajući da je gotovo 3800 osoba smrtno stradalo u pokušaju prijelaza Sredozemnog mora prošle godine, Liječnici osuđuju europsko odbijanje da predloži "legalne i sigurne alternative pogibeljnoj morskoj plovidbi". Njome je više od milijun ljudi završilo u rukama krijumčara te na prenapučenim brodovima.

Nevladina organizacija napala je i uvjete prihvata, posebice u Grčkoj gdje su vlasti "propustile organizirati humani i odgovarajući sustav prijema", posebice pri registraciji migranata.

Liječnici bez granica zgroženi su "jednostranim i neodgovornim odlukama zatvaranja granica u Europi i nedostatkom suradnje između zemalja članica koje su se poigrale zdravljem i dostojanstvom" migranata otvarajući te zatvarajući svoje granice na "opasno nepredvidljiv način".


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.