Događaji

Zatvaranje granica imalo bi katastrofalne posljedice za Europu

Zatvaranje granica imalo bi katastrofalne posljedice za Europu

Europsko blagostanje ovisi i o otvorenim granicama pa njihovo zatvaranje nije rješenje, izjavio je ministar za Europu i međunarodne odnose u pokrajinskoj vladi njemačke pokrajine Baden-Wuerttemberg Peter Friedrich koji je za trodnevnog posjeta Sloveniji obišao i ulaznu točku za prijem izbjeglica u Dobovi.

 

"Zatvarati granice nije rješenje, to bi imalo katastrofalne posljedice za naš gospodarski i društveni razvoj", kazao je o aktualnoj migrantskoj krizi za koju EU još nema zajedničkog rješenja. ''Pred nama je zadaća dobrog upravljanje granicama, nadzor registracije izbjeglica na pravim vanjskim granicama EU-a. Ne želim da europska vanjska granica bude između Slovenije i Austrije ili između Slovenije i Hrvatske, želim da u Europi vlada sloboda kretanja", rekao je.

Friedrich koji dolazi iz pokrajine koja je do sada primila 150.000 izbjeglica i migranata, pohvalio je Sloveniju za njezine dosadašnje postupke. Nakon početnog nesnalaženja ona je dobro upravljala granicom i kontrolirala izbjeglički priljev, rekao je u razgovoru za slovensku agenciju STA.

Smatra da bi se europske države morale dogovoriti o europskim kontingentima kojima bi se izbjeglice na siguran način dovelo u Europu, što se do sada nije dogodilo jer neke nacionalne vlade ne žele preuzeti odgovornost iako bi uz pogodnosti koje njihove zemlje imaju od otvorene Europe morale preuzeti i odgovornost koja iz toga proizlazi.

Nije točno da je Europa u sadašnjoj izbjegličkoj krizi kapitulrala nego su kapitulirale neke vlade koje su odbile preuzeti odgovornost, ali je i njih potrebno uvjeriti da svi u rješavanju izbjegličkog problema moraju surađivati sa susjednim državama, a biti u EU-u ne znači samo primati nego i davati, istaknuo je Friedrich.

Tijekom trodnevnog posjeta Sloveniji sa slovenskim domaćinima razgovarao je uglavnom o jačanju ekonomske suradnje Slovenije i te južnonjemačke pokrajine u kojoj neke slovenske tvrtke ostvaruju velik dio svog izvoza.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.