Događaji

Samostalni sindikat zdravstva napao Nakića zbog strukovnog kolektivnog ugovora za liječnike

Samostalni sindikat zdravstva napao Nakića zbog strukovnog kolektivnog ugovora za liječnike

Najavu novog ministra zdravlja Darija Nakića da će s liječnicima pokušati dogovoriti strukovni kolektivni ugovor u ponedjeljak su podržale Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) i Hrvatska liječnička komora (HLK), dok ju je Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske (SSZSSH) oštro napao ocjenivši je diskriminirajućom i omalovažavajućom.

"Obraćajući se svim zaposlenima u sustavu zdravstva i zdravstvenog osiguranja ministar je potpuno zaboravio da u ovoj djelatnosti radi 73.000 zdravstvenih i nezdravstvenih radnika, pa je zalažući se samo za prava 12.000 liječnika u startu pokazao svima ostalima čiji je on ministar i zagovornik.

To je nedopustivo", navodi u priopćenju SSZSSH komentirajući Nakićevu izjavu za Dnevnik Nove TV.

Nakić napravio grešku izabravši stranu u sustavu

Ministar je, ocjenjuje sindikat, takvim postupanjem napravio krucijalnu pogrešku - izabrao je stranu unutar istog sustava, napravio diskriminaciju među radnicima i pokazao da ne poznaje, ali i ne poštuje hrvatske propise.

"Da novi ministar zdravlja ne poznaje važeće zakone pokazao je najavljujući i zalažući se za strukovni kolektivni ugovor za liječnike, očito ne znajući da za tako nešto postoje preduvjeti koje mora ispuniti", ističe SSZSSH podsjećajući da promjena zakona nije u domeni ministra, već mora proći propisanu proceduru i Sabor.

"Neprihvatljivo je da se novi ministar u svom obraćanju radnicima obvezuje samo liječnicima osigurati nova prava, koja zapravo i nisu utemeljena na zakonima naše države", poručuje sindikat zamjerajući Nakiću da je "negdje izgubio 60.000 drugih radnika u javnom zdravstvu".

Načelno podržavaju to što je, govoreći o strukovnom ugovoru za liječnike, najavio i dogovore s udrugama zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika. Međutim, za uspostavu socijalnog dijaloga ili pregovore o pravima radnika socijalni partneri su mu sindikati, a ne udruge, i to je zakonom propisana forma.

SSZSSH ocjenjuje kako su Nakićeve riječi naznaka da za nesređeni zdravstveni sustav dolazi još gore vrijeme, pa od novog ministra traži da se ponaša u skladu sa svojim ovlastima i da bude ministar i za građane i sve zaposlene u sustavu zdravstva i zdravstvenog osiguranja.

HLK: Sadašnji kolektivni nepravedan za liječnike

HLK pak u cijelosti podržava najavu novog ministra zdravlja o nužnosti sklapanja strukovnog kolektivnog ugovora za liječnike jer smatra da je sadašnji kolektivni ugovor za zdravstvo nepravedan i nefunkcionalan za liječnike, budući da neodgovarajuće vrednuje posebnosti liječničke profesije i oblike rada svojstvene samo liječnicima.

"Zbog specifičnosti prirode liječničkog posla, zbog njihove jedinstvene odgovornosti i zbog sve brojnijih odlazaka liječnika iz Hrvatske, smatramo da je donošenje strukovnog kolektivnog ugovora za liječnike od krucijalne važnosti. U velikom broju zemalja EU-a postoji strukovni kolektivni ugovor za liječnike, a u Sloveniji je još prije 20-tak godina uveden strukovni kolektivni ugovor i nije rezultirao kasnije dodatnim zahtjevima drugih struka za strukovne ugovore", naglasio je u priopćenju predsjednik HLK-a Trpimir Goluža.

Ocjenjuje da bi se donošenjem strukovnog kolektivnog ugovora na odgovarajući način vrednovala strateška važnost liječničke profesije "zbog njihove stožerne uloge u sustavu zdravstva, sa ciljem očuvanja i unapređenja ukupnog zdravlja stanovništva".

Goluža također tvrdi da eventualno sklapanje strukovnog kolektivnog ugovora za liječnike neće dovesti do novih financijskih izdataka ili opterećenja za hrvatski proračun.

HUBOL: Treba se što prije uhvatiti u koštac s gorućim problemima zdravstva

HUBOL u priopćenju apelira na Nakića da se što prije zajedno uhvate u koštac s gorućim problemima hrvatskog zdravstvenog sustava, koji je u velikoj krizi i kojeg treba što prije rehabilitirati.

HUBOL-ovci tvrde da do realizacije i priznanja statusa bolničkih liječnika u radu prethodnih zdravstvenih administracija nije bilo razmijevanja niti interesa, te ocjenju da su u posljednje dvije godine "tapkali u mjestu".

"S obzirom da ste član HUBOL-a od samih početaka, nadamo se da ćete zajedno za HUBOL-om i svim ostalim ključnim liječničkim udrugama napraviti prvu pravu reformu zdravstvenog sustava", poručuju Nakiću u priopćenju.

Članovi HUBOL-a stoje novom ministru na raspolaganju za sve aktivnosti za koje misli da bi mogle biti od pomoći i koristi sa ciljem kreiranja održivog zdravstvenog sustava sa zadovoljnim zdravstvenim djelatnicima i pacijentima, stoji u priopćenju HUBOL-a.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.