Događaji

U kojem slučaju policija raspisuje nagradu

Za poljudsku svastiku 20.000, a za Gotovinu 350.000 kuna

Za poljudsku svastiku 20.000, a za Gotovinu 350.000 kuna

Nakon što je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić raspisao nagradu od 20.000 kuna za svaku obavijest koja će rezultirati ili doprinijeti otkrivanju i uhićenju crtača svastike na splitskom Poljudu, tportal je istražio kojem slučaju policija raspisuje nagradu, tko ima pravo na nagradu, koja je maksimalna novčana nagrada koju policija može dodijeliti, koja je dosad najveća dodijeljena nagrada te koliko je unazad dvije godine raspisano i dodijeljeno nagrada te u kojoj mjeri su obavijesti dane policiji efikasne.

Kako navodi MUP, odluka o javnom raspisivanju nagrade donosi se temeljem Zakona o policijskim poslovima i ovlastima te Pravilnika o načinu policijskog postupanja te je donosi resorni ministar na prijedlog glavnog ravnatelja policije.

Policija je ovlaštena javno raspisati nagradu za danu obavijest koja će rezultirati i dovesti do otkrivanja i uhićenja osobe koja je počinila teško kazneno djelo ili kazneno djelo koje je posebno uznemirilo javnost, potom kod pronalaženja nestale osobe te drugih opravdanih slučajeva kada su obavijesti građana potrebne u ostvarenju policijskih poslova.

Na nagradu, pak, pojašnjavaju u policiji, nema pravo osoba koja je dala obavijest za koju je raspisana nagrada, ako policija već raspolaže tom obavijesti.

U policiji doznajemo kako se visina nagrade za obavijest danu radi otkrivanja i uhićenja osobe koja je počinila teže kazneno djelo određuje se prema zapriječenim kaznama zatvora za određeno kazneno djela pa se tako za teže kazneno djelo za koja je zapriječena kazna zatvora u trajanju do osam godina daje nagrada do 20.000 kuna, dok se za teže kazneno djelo za koja je zapriječena kazna zatvora u trajanju do petnaest godina raspisuje nagrada u iznosu do 50.000 kuna.

Za teža kaznena djela za koja je zapriječena kazna dugotrajnog zatvora dodjeljuje se do 100.000 kuna neto, dok visina nagrade za obavijest koja je dovela do pronalaska nestale osobe iznosi do 40.000 kuna.

Visina nagrade za obavijesti koje se traže u drugim opravdanim slučajevima iznosi do 10.000 kuna.

Ako se do tada raspisanom nagradom nije postigla svrha može se raspisati i nagrada u iznosu većem od 100.000 kuna neto, objašnjavaju u MUP-u.

Statistički gledano, pretprošle godine policija je raspisala nagrade u šest slučajeva. Nagrade od 100.000 kuna raspisane su u slučajevima ubojstva Milana Levara te u slučaju ubojstva Marijane Jerković. Nagrada od 70.000 kuna raspisana je kako bi se rasvijetlio slučaj ubojstva Hrvoja Turibaka, dok su iste godine raspisane nagrade u iznosu od 50.000 u tri slučaja ubojstava; Lidije Kukure, Milice Zebe i Vukosave Goranović te Dušanke Kostić.

Prošle godine raspisana je novčana nagrada u iznosu 50.000 kuna zbog pronalaska počinitelja kaznenog djela ubojstva Radmile Marković. Iste godine raspisana je identična nagrada, ali zbog pronalaska osobe koja je izazvala prometnu nesreću kojom prilikom su poginule Višnja i Gordana Filipović.

Ove godine, pored nagrade koja će dovesti do autora kukastog križa, raspisana je i nagrada kako bi se otkrio ubojica Vinka Žuljevica Klice.

U policiji navode kako unatoč činjenici da su građani dojavljivali informacije potaknuti javno raspisanim nagradama, niti jedna od ovih nagrada nije isplaćena budući da dobivene informacije nisu rezultirale otkrivanjem i uhićenjem počinitelja navedenih kaznenih djela.

Dosad najveću ponuđenu policijsku novčanu nagradu u iznosu od 350.000 kuna raspisao je u svibnju 2003. bivši ministar unutarnjih poslova Šime Lučin, i to za informaciju koja bi pridonijela pronalasku i uhićenju tada odbjeglog generala Ante Gotovine.

Nagrada u lovu na Gotovinu donesena je nakon što je na temelju naloga Županijskog suda u Zagrebu od 23. srpnja 2001. PU zagrebačka raspisala je tjeralicu za Gotovinom, a kako dotad poduzete mjere traganja nisu rezultirale pronalaskom tražene osobe, raspisana je pozamašna javna nagrada.

Prije sedam godina policija je raspisala nagrade od po 100.000 kuna za obavijest koja bi omogućila otkrivanje i uhićenje Željka Milovanovića i Bojana Gudurića koje se sumnjičilo da su ubili vlasnika Nacionala Ivu Pukanića. Gudurić se sam predao 2010. policiji BiH te je nakon izručenja na zagrebačkom Županijskom sudu osuđen na 30 godina zatvora. Milovanović je pak nakon duljeg bijega na beogradskom Specijalnom sudu proglašen krivim te je osuđen na maksimalnu kaznu zatvora u trajanju od 40 godina.

 

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.