Događaji

Domaći promet u porastu

Split ovoga ljeta očekuje rekordan broj kruzera

Split ovoga ljeta očekuje rekordan broj kruzera

Ovo ljeto Split dočekuje rekordan broj kruzera. Najavljen je dolazak više od 290 kruzera sa više od 300 tisuća putnika, što je značajno povećanje od prošle godine kada je u luku uplovio 262 kruzera sa 200 tisuća putnika.

"Mi godišnje imamo rast od 30 tisuća vozila. 3-5 posto je rast broja putnika. Što se tiče naših napora i napora brodara, mi svoj dio odrađujemo, međurim, pripadajuća infrastruktura je nedostatna." rekao je glavni čovjek splitske Lučke uprave Milan Blaževski, ali i dodaje kako se u domaćem prometu očekuje preko 5 milijuna putnika i 700 tisuća vozila.Pretpostavlja se da turisti nakon izlaska sa kruzera na razne osobne potrebe u gradu potroše do 70 eura, pa se tako procjenjuje da se od prošlogodišnjih 200.000 turista u zaradilo do stotinjak milijuna kuna. Splitska luka je treća luka na Mediteranu poslije Napulja i Pireja. Kroz nju godišnje prođe 4,2 milijuna putnika i 700.000 vozila.

"Prošla je bila najbolja do sada, a 2016. će biti još bolja. Imali smo rast od 22 posto u putnicima, u kruzerima. Stuktura plovila se mijenja i iduća godina bi na današnji datum po sadašnjim najavama trebala biti još bolja nego 2016." Prihvat većih kruzera sa dubljim gazom znatno će olakšati izgradnja vanjskih vezova za prihvat brodova na lukobranu, koja je započela prije dvije godine.Radovi vrijedni 24 miljuna eura odvijaju se paralelno u dvije faze, a već ovu sezonu moći će primiti prve goste. Projekt se financira kreditom dobivenim od eurospke banke za onbovu i razvoj, kojeg zajedno vraćaju Lučka uprava i država.

"Mi očekujemo 300-350 tisuća, to je realno očekivati za iduću godinu. I to je pozicija Splita obzirom na stanje na tom tržištu. Split nikada neće biti Dubrovnik niti je bio. On je i ljepši, ima baštinu. Mi smo prvenstveno matična luka za domaći linijski promet i život i rad na otocima. To je naša osnovna zadaća." Njegovim dovršetkom Split bi već ove godine trebao dobiti dva dužobalna veza na koje će se moći privezati kruzeri duljine do 320 i 270 metara, dvije ukrcajno-iskrcajne rampe širine 30 metara, te novu operativnu obalu površine čak 14 tisuća četvornih metara. A već su dobre najave dolaska kruzera i za iduću godinu.

"Definitivno smo računali na vanjske vezove. Vanjski vezovi su u prvoj fazi nužni da bi sve funkcioniralo kako treba. Mi smo to napravili radi potreba i potražnje na tržištu; i zbog inozemne potražnje i rasterećenja unutarnjih vezova." Lučka uprava svjesna je da ovakve najave zahtjevaju i dodatna ulaganja u uređenja ovog prostora. Tako je u tijeku je i izrada dokumentacije o budućim sadržajima putničkog terminala koji će se graditi na lukobranu. On bi se pak trebao dijelom financirati i sredstvima dobivenim iz fondova Europske unije.U daljnjem razvojnom planu Lučke uprave je i izgradnja nove luke na Stinicama.Sve buduće kapitalne investicije fokusirane su na EU fondove, kazuje ravnatelj Lučke uprave.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.