Događaji

Split: Otvorena 12. po redu manifestacija Dani kršćanske kulture

Split: Otvorena 12. po redu manifestacija Dani kršćanske kulture

U subotu, 12. ožujka u palači Milesi u Splitu svečano su otvoreni 12. "Dani kršćanske kulture", a manifestaciju je otvorio splitsko-makarski nadbiskup mons. dr. sc. Marin Barišić.

Barišić je naglasio sljedeće: "Naša kršćanska kultura, kao ni jedna druga, otvorena je i univerzalnim vrednotama i horizontima. To se očituje u obrani života i dostojanstva osobe, u slobodi, solidarnosti i zauzetosti za opće dobro", naglasio je nadbiskup i nadodao da ova manifestacija unosi vrednote ljudskosti i duhovnosti u cijelo naše društvo i predstavlja dijalog između Božje riječi i naše povijesti, našeg vremena i vječnosti, naše grešnosti i Božjeg milosrđa, naravi i nadnaravi.

"Dani kršćanske kulture su događaj koji pokušava unijeti dušu u naše društvo. Ovo naše vrijeme, ovo naše društvo ima potrebu lijepoga da ne padne u očaj i depresiju," poručio je mons. Marin Barišić.

Ravnatelj manifestacije dr. sc. Miro Radalj izrazio je zadovoljstvo što se program 12. "Dana kršćanske kulture" odvija zahvaljujući uspješnoj suradnji s nizom institucija koje su se uključile u suorganiziranje programskih sadržaja kojih će i ove godine biti šezdesetak u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku tijekom jedanaest danas održavanja manifestacije.

Manifestacija koja je pokrenuta 2005. godine u Splitu, proširila se na Dubrovnik i Šibenik, no svojim programskim sadržajima, sudionicima i karakterom prelazi okvire južne Hrvatske te poprima nacionalni značaj, o čemu svjedoči i to da se nakon desetljeća održavanja, drugu godinu zaredom odvija pod pokroviteljstvo Predsjednice Republike Hrvatske, istaknuo je Andro Krstulović Opara, savjetnik Predsjednice za društvene djelatnosti, koji je prigodom otvaranja istaknuo kako su "Dani kršćanske kulture" vrhunski festival, koji podsjeća na tradiciju i kulturni identitet cjelokupnog hrvatskog naroda.

Predstavnici Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita, župan Zlatko Ževrnja i savjetnik za kulturu Igor Baković, istaknuli su svoje zadovoljstvo zbog održavanja manifestacije koja oživljava kulturu i u manjim sredinama te posreduje u dijalogu u društvu koji je prijeko potreban.

Po otvaranju manifestacije uslijedilo je otvaranje izložbe "Alojzije Stepinac u slici i riječi", postavljenoj u suradnji s Hrvatskim katoličkim sveučilištem i Uredom za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije, koja progovara o utjecaju komunističke propagande na stvaranje negativne slike o zagrebačkom nadbiskupu, a izložbu je otvorio rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta dr. sc. Željko Tanjić.

U glazbenom dijelu programa nastupile su Marija Bašić Markotić na flauti te Ivanka Prusac na gitari.

Raznovrstan program "Dana kršćanske kulture" do 22. ožujka uključuje niz zanimljivih i vrijednih događanja s više stotina sudionika ukazujući na bogatstvo kulture kršćanskoga nadahnuća, a dostupan je ovdje: www.danikrscanskekulture.info

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.