Događaji

U idućoj godini

Neće doći do smanjivanja brodskih i trajektnih linija

Neće doći do smanjivanja brodskih i trajektnih linija

Na prošlotjednoj sjednici Vlade, donesena je odluka o državnim linijama u javnom linijskom obalnom pomorskom prometu, prenosi portal Naši školji

Odluka obuhvaća 56 linija, od kojih se održavaju 52, od čega 25 trajektnih, 15 brzobrodskih i 12 brodskih linija, koje održava 13 brodara s ukupnom flotom od 77 brodova. Najveći brodar je Jadrolinija, s ukupno 36 linija (24 trajektne, 8 brzobrodskih i 4 brodske linije).

"Odlukom se povećava kapacitet učestalosti linija, osigurava bolja povezanost otoka s kopnom, razvoj turističkih kapaciteta te razvoj otoka", kazao je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Novom odlukom dvije linije koje su do sada bile sezonskog karaktera postaju cjelogodišnje, a to su dužobalna linija Rijeka - Dubrovnik, izvan sezone jednom tjedno, u sezoni dvaput tjedno, te linija Pula - Zadar preko Silbe, izvan sezone jednom, a u tzv. niskoj sezoni dvaput i u visokoj pet puta tjedno.

"Mislim da otočani mogu biti više nego zadovoljni jer je Vlada ispoštovala naše zahtjeve nakon najave u kolovozu da će se broj linija sa 52 smanjiti na 49".

"Zadržane su sve postojeće linije, a dvije sezonske postaju cjelogodišnje, što će na zadarskom području najviše obradovati stanovnike Silbe", komentirao je za Naše školje najnoviju Vladinu odluku Denis Barić, predsjednik Otočnog sabora.

Rebalansom proračuna za 2016. povećan je proračunski iznos za subvencioniranje linija za 35 milijuna kuna, a u proračunu za 2017. godinu osigurano je pet milijuna kuna više nego u 2016. za istu namjenu.

U proračunu za iduću godinu planirana su sredstva za subvencioniranje javnog obalnog linijskog pomorskog prometa u iznosu od 310 milijuna kuna.


Reci što misliš!