Događaji

Razmatraju se četiri uzroka pada

U Rusiji Dan žalosti zbog pada aviona u Crno more

U Rusiji Dan žalosti zbog pada aviona u Crno more
AP

U Rusiji je Dan nacionalne žalosti za stradale u padu vojnog aviona u Crno more. Razmatraju se četiri uzroka pada, no terorizam nije jedan od njih.

Ruska Federalna sigurnosna služba obavijestila je da istraga o uzroku jučerašnjeg pada vojnog aviona u Crno more ide u četiri pravca, no teroristički napad kao uzrok je isključen. Iako je nekolicina stručnjaka primijetila faktore koji bi mogli ukazivati na teroristički napad, poput ostataka aviona razbacanih na širokom području ili neuspjeha posade da prijave bilo kakav kvar, konkretnih dokaza koji podupiru tu teoriju nema.

"Četiri glavne verzije su da je avion pogodio neki strani objekt, nekvalitetno gorivo koje je izazvalo gubitak pritiska i na kraju prekid rada motora, greška pilota i tehnički kvar aviona", naveli su iz Federalne sigurnosne službe.

Identificirani su svjedoci pada, a postoji i video snimka koju trenutno analiziraju. Mjesto nesreće na moru i duž obale pretražuje više od 3.000 spasilaca i više od 100 ronioca. Za sada su spasilačke ekipe našle dijelove aviona 1,5 kilometar od obale koje su izvukli na površinu te 11 tijela koja će biti identificirana u Moskvi. U Rusiji je proglašen Dan žalosti, a sućut obiteljima uputio je i predsjednik Vladimir Putin.

Svih 84-ero putnika i osam članova posade je poginulo. Avion je poletio s vojnog aerodroma Čkalovski kod Moskve te se uputio prema primorskoj pokrajini Latakiji u Siriji. U Sočiju se kratko zaustavio radi uzimanja goriva. Među poginulima bilo je devet ruskih novinara, poznata humanitarka Elizaveta Glinka te članovi službenog zbora Ministarstva obrane Aleksandrov ansambl, poznatijeg kao zbor Crvene Armije koji je trebao nastupati za ruske vojnike u Siriji povodom proslave Nove godine. Rusko ministarstvo kulture je, pak, najavilo kako će pružiti svu potrebnu pomoć u obnavljanju spomenutog zbora koji je u nesreći izgubio 64 umjetnika i dirigenta.


Reci što misliš!