Događaji

Tužiteljstvo ga tereti za najteže ratne zločine, uključujući i genocid

Presuda Radovanu Karadžiću

 Presuda Radovanu Karadžiću

Na međunarodnom kaznenom sudu u Haagu danas će biti izrečena presuda Radovanu Karadžiću za ratne zločine za vrijeme rata u BIH.
Tužiteljstvo ga tereti za najteže ratne zločine, uključujući i genocid.

"Časni sude pravda za sve ove žrtve zahtjecva ništa manje od doživotne kazne zatvore".

"Očekujem i nadam se da će Vijeće proučiti svaki akt i dokaz kako obrane tako i tužilaštva i u tom slučaju ja nemam sumnje da će to biti oslobađajuća presuda", rekao je Karadžić.

Kao i na sudu Karadžić je i u intervjuu za Balkansku istraživačku mrežu poručio da ga niti jedan razuman sud ne bi osudio. Bivši vođa bosanskih Srba potvrdio je da su u Srebrenici počinjeni ratni zločini, no odbija optužbu da je riječ o genocidu. Kaže da je u Srebrenici ubijeno svega nekoliko stotina ljudi s povezima, da je sve krivica pojedinaca koji su to skrili od nadređenih. Odbija krivnju i sebe smatra mirotvorcem i državnikom. Smatra da bi njegove šanse trebale biti iste kao i šanse bilo kojeg predsjednika države u modernom svijetu. Kaže da nije mogao učiniti išta više te da se borio za očuvanje mira. Podsjetimo Karadžić je godinama pod imenom Dragan Dabić živio u Srbiji iako ga je tražio Haag.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.