Inicijativa
Osnovana Mreža za kontrolu hrane Jugoistočne Europe
Cilj je ove Mreže poboljšati zdravlje i gospodarstvo u cijeloj regiji, poticanje testiranja i inspekcijskog nadzora te menadžment kvalitete
U Gradskoj skupštini održana je osnivačka skupština Regionalne mreže za sigurnost i kvalitetu hrane jugoistočne Europe. Zasad ju čine Makedonija, Kosovo, BIH, Hrvatska, Crna Gora i Slovenija.
"Već idući tjedan odmah po registraciji priključit će nam se kolege iz Srbije, a nakon toga nam je potvrdila ulazak Mađarska te iza toga Bugarska, Rumunjska, Grčka i Albanija. Cijenim da ćemo do ljeta imati preko 60 članica. Mreža će biti organizirana da će u prvoj sekciji biti Zavodi, u drugoj sekciji privatni poduzetnici, u trećoj iznastveni instituti i u četvrtoj fakulteti ", kazao je ravnatelj Nastavnog zavoda dr. Andrija Štampar Zvonimir Šostar.
Cilj joj je poboljšati zdravlje i gospodarstvo u cijeloj regiji, poticanje testiranja i inspekcijskog nadzora te menadžment kvalitete.
"Po prvi puta jedna međunarodna organizacija osniva se u gradu Zagrebu, RH. Tu mrežu su osnovalo vodeće institucije šest zemalja.
Okupljat će institute za javno zdravstvo iz svih 12 zemalja, okupljat će vodeće znanstvene institute kao što je naš osnivač Ruđer Bošković.
Okupljat će fakultete koji na bilo koji način sudjeluju u edukaciji mladih ljudi koji će sutra raditi na procesu proizvodnje i distribucije hrane u regiji.
"Zemlje u regiji bilježe sve više pretilih ljudi, a raste i broj oboljelih od dijabetesa. Izuzetno je bitno što i kako jedemo, kazao je Šostar.
"Naravno da ćemo dignuti kontrolu na puno višu razinu i da će se kontrolirati hrana u domocilnim zemljama. Mi ćemo omogućiti da ono što izvozimo iz Hrvatske da budu sigurni da jedu kvalitetno i dobro."
Unatoč kontrolama, sva hrana koju jedemo nije potpuno sigurna, priznala je Zora Levačič, direktorica slovenskog Nacionalnog laboratorija za zdravlje.
"Ne bi se usudila reći da jedemo potpuno sigurno jer je globalizacija donijela širenje tog tržišta, puno uvoza i naravno da su zahtjevi o sigurnosti hrane postali puno veći", rekla je Levačić.
Vezane vijesti
-
Ministarstvo poljoprivrede u subotu je izvijestilo potrošače o opozivu tri vrste sladoleda u pakiranju od 2,5 litre zbog utvrđenog pesticida etilen oksida u aditivu koji se koristi u procesu njihove proizvodnje.
-
-
-
Izdvojeno
-
Kurzel je dovoljno vješt redatelj koji zna istaknuti bitne segmente priče stoga i sam film obiluje s prizorima kakvi se teško zaboravljaju.
-
U subotu, 18. siječnja 2025. počinje program obilježavanja 32. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica’93.
-
Pazusi su vlažan i topao dom za mnoge bakterije koje uzrokuju neugodne mirise. Međutim, također smo vidjeli pojavu takozvanih dezodoransa za “cijelo tijelo” – unatoč činjenici da na mnogim mjestima na tijelu znoj vjerojatno neće dovesti do neugodnog mirisa.
-
U organizaciji Hrvatskog odbojkaškog saveza i OK Zadar od petka, 17. siječnja do nedjelje 19. siječnja održat će se završnica prvenstva Hrvatske u odbojci za juniorke i juniore.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.