Događaji

Počast žrtvama napada u Bruxellesu

Belgijska kraljevska obitelj odala počast žrtvama i preživjelima napada u Bruxellesu

Belgijska kraljevska obitelj odala počast žrtvama i preživjelima napada u Bruxellesu

Dva mjeseca nakon terorističkih napada u Bruxellesu belgijska kraljevska obitelj u nedjelju je na komemoraciji u prisutnosti 500 uzvanika odala počast žrtvama, preživjelima i spasiocima koji su im 22. ožujka pritekli u pomoć.

 

"Okupili smo se kako bismo vam izrazili potporu i priznanje belgijskog naroda", rekao je kralj Philippe obraćajući se liječnicima, vatrogascima, policajcima i dobrovoljcima koji su kobnoga dana intervenirali u zračnoj luci Zaventem i na postaji metroa Maelbeek.

U programu organiziranom u kraljevskoj palači emitiranom uživo u programu belgijske televizije pročitana su imena svih ubijenih 22. ožujka, a scena je bila dekorirana s 32 bijele ruže u spomen na ubijene i poginule.

Kralj Philippe i kraljica Mathilde ranjene u napadima posjetili su u bolnicama dan nakon napada, no belgijski mediji pišu kako je ovo prvi put da je cijela kraljevska obitelj prisustvovala svečanoj komemoraciji odajući počast žrtvama i preživjelima.

"Ondje gdje se dogodi slijepo nasilje, javlja se još čvršća povezanost... I na mržnju ne treba uzvraćati mržnjom, to ne služi ničemu... samo potiče zločine", rekla je Kristin Verellen, udovica Johana Van Steena (58), visokoga belgijskog dužnosnika koji je ubijen na postaji Maelbeek.

"Ovdje nije riječ o ratu između Zapada i islama..., a mi ćemo učiniti sve da bismo zaustavili i spriječili teroriste" u njihovim nakanama, rekao je premijer Charles Michel. "Teška je to borba... koja će potrajati, biti puna uspona i padova, no siguran sam u naš uspjeh", kazao je.

Dana 22. ožujka u jutarnjim satima, u razmaku od sat vremena u Bruxellesu su se dogodila dva teroristička napada, jedan u zračnoj luci Zaventem, a drugi na postaji metroa u četvrti Maelbeek. Pritom je smrtno stradalo 32 ljudi, a 340 ih je ozlijeđeno. Odgovornost za samoubilački napad preuzeli su džihadisti Islamske države.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.