Događaji

SOLzd

Dane solidarnosti otvorila "Zadarska" na Forumu

Dane solidarnosti otvorila

šivao u kidriču... gdje sam sijao svoju budućnost danas rastu tuđi stanovi; nema tvornica, nema pogona, samo stanovi nitko ne radi, samo živi prodavao sam u zadranci, prodavao u plodinama bio sam voditelj smjene u kemoplastu, viši ekonom u polikemu jeste li vidjeli dvjestočetrdest ljudi kako plaču?

Zanimljiv je to bio prizor za turiste koji su u utorak poslijepodne ispred Stupa srama na Forumu zastali da fotografiraju jedan performans koji je podsjećao na grčki hor, ali ovom prilikom recitirala se tzv. "Zadarska".

Riječ je o pjesmi zadarskog pisca Želimira Periša kojom su započeli Dani solidarnosti u Zadru, u organizaciji aktivista iz grupe SOL.zd.

Cilj projekta je potaknuti na promišljanje o značenju solidarnosti kao jednoj od temeljnih društvenih vrijednosti kojom se zahtjeva društvena pravda i sloboda u različitosti na individualnoj i kolektivnoj razini.

Programom prvog dana obilježen je i Svjetski dan izbjeglica. A sama pjesma prava je balada koja govori o društvenim, političkim i kulturnim fenomenima kroz koje je Zadar prošao nakon Domovinskog rata i što ga zapravo definira danas. 

Na Forumu je uslijedilo dijeljenje besplatne spize - ''Food Not Bombs" i radionica "Svi smo mi djeca svijeta" - izrada transparenta.

Donosimo program za danas:

Prostor kod Gradske knjižnice - ispred ograđenog trga

15:00 „Tijelo i prostor" radionica performansa - Petar Grimani

17:00 Rezanje žilet-žice

Multimedijalna dvorana Gradske knjižnice

18:00 Glazbeno poetska književna večer

19:00 Razgovor s Draženom Šimlešom o značenju solidarnosti danas

Javni prostor

21:00 Flashmob happening

Park Kapetanski

22:00 Plesaonica

DJ Re-evolutionary Waves - Gildo Bavčević


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.