U organizaciji udruge Eko-Zadar
40. sajam "Dani sunca" od 5. do 18. srpnja: Okusi i boje Dalmacije i kontinenta na zadarskoj rivi
Na Obali kralja Petra Krešimira IV. u Zadru od 5. do 18. srpnja 2016. održat će se četrdeseto po redu izdanje Sajma zdrave hrane, tradicijskih proizvoda i suvenira „Dani sunca". Sajam organizira udruga „Eko-Zadar", a predstavit će se ukupno 14 sudionika koji će ponuditi niz tradicijskih proizvoda, te onih inspiriranih tradicijom, bez obzira je li riječ o proizvodima za konzumaciju ili za uljepšavanje tijela i prostora.
Od otočkog proizvoda do ručno rađenih torbi
"U izvansezonskim izdanjima sajma „Dani sunca" udruga, kao organizator, a i proizvođači sami, naglasak stavljaju na proizvode namijenjene konzumaciji, dok kod ljetnog izdanja naglašavamo suvenirski aspekt. Danas se može reći kako je ideja suvenira nadišla okvir fizičkog podsjetnika na putovanje; suvenir je po našoj percepciji podjednako ukras za tijelo, uporabni predmet kojeg će netko koristiti tijekom čitave godine, ali jednako tako i neki tradicijski proizvod poput primjerice smokvenjaka i džema. Okus je jedno od čula za kojeg je poznato da trenutno evocira sjećanja, pa upravo okusom, možda izravnije negoli „selfijima" s putovanja, možete drugima prenijeti dio doživljaja nekog kraja", rekla je Nives Rogoznica, jedna od organizatorica sajma.
Tijekom svih 14 sajmenih dana na zadarskoj rivi predstavit će se Kamen dizajn iz Preka s asortimanom suvenira, uporabnih predmeta i nakita od bračkog kamena koji za svoj kameni mužar nosi i oznaku Hrvatskog otočnog proizvoda, PTO Nekić iz Biograda na Moru s kozmetičkim proizvodima za lice i tijelo, OPG Aralica iz Šibenika s likerima, džemovima i bademima, Šik cipele d.o.o. iz Kloštar Ivanića s ručno izrađenim torbama i cipelama, Kapronca d.o.o. iz Zagreba s voćnim rakijama i likerima, ali i suvenirima među kojima i onim na bazi lavande, te četvero sudionika iz Zadra. Riječ je o OPG-u Mladen Jezidžić koji nudi med i pčelinje proizvode, OPG-u Drago Drmić koji donosi likere, džemove i kozmetičke proizvode , te jednostavnim trgovačkim društvima Figa j.d.o.o. i Drmić j.d.o.o. koji se predstavljaju s ponudom džemova, te nizom slanih i slatkih mediteranskih delicija.
Stižu eko proizvodi od smokava
U prvom sajmenom tjednu od 5. do 12. srpnja na „Danima sunca" prvi put će se predstavit OPG Ostojić Tomo iz Perečkog Blata čiji proizvodi od 2011. imaju ekološki certifikat, a koji donosi - suhe smokve, smokvenjake, džem od smokava, umak od smokva i energetske pločice, dok će u drugoj polovici sajma, od 11. do 17. srpnja, posjetitelji imati prilike, također prvi put na „Danima sunca! upoznati suvenire i nakit od stakla Nove škrinjice, udruge za eko i etno promicanje u Hrvatskoj iz Dugog Sela. Tijekom čitavog drugo sajmenog tjedna predstavit će se i OPG Vicencinović- Hergouth iz Gornje Gračenice s voćnim rakijama i likerima, dok će lavandu, likere, medenjake i narancine ponuditi OPG CD Raspović iz Zadra 6. i 7. srpnja. 8. 9. i 10. srpnja s nakitom od osušenog i prešanog dalmatinskog cvijeća i bilja u kristalnoj smoli predstavit će se splitski obrt za proizvodnju Fiori.
Radno vrijeme sajma je od 8 do 23 sata.
Vezane vijesti
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Javnim pozivom za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Grada Zadra za 2025. godinu planirana je dodjela sredstava u iznosu od 332.000,00 eura.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
Izdvojeno
-
Grad Benkovac je kroz provedbu Intervencijskog plana s ciljem rješavanja problematike stambenog zbrinjavanja svojih građana tijekom 2023. godine izgradio 2 stambene zgrade u ulici Plemena Lapčana na Kaštelu u Benkovcu.
-
Ozbiljna ekološka promišljanja inspirirala su ovogodišnju božićnu dekoraciju Škole primjenjene umjetnosti i dizajna!
-
Tjedni horoskop od 16. do 22. prosinca 2024.
-
U petak 13. prosinca otvorene su prijave za Akademiju Raise the Bar, besplatni obrazovni program Coca-Cole HBC Adria, koji je namijenjen konobarima, baristima i barmenima s najmanje godinu dana radnog iskustva u ugostiteljstvu i turizmu.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.