Događaji

Ultra ludilo

Na "Ultru" stiže tisuću multimilijunaša?!

Na

U zgradi splitske gradske uprave službeno je potpisan ugovor o sponzorstvu nad festivalom vrijedan nešto više od dva milijuna kuna. Split će potpomoći "Ultru" s milijun i 200 tisuća kuna za troškove najma stadiona Poljud, zatim s nešto više od 400 tisuća kuna za marketinške usluge i promociju putem kanala festivala, dok će se ostatak sponzorstva kompenzirati uslugama gradskih komunalnih tvrtki, vatrogasaca i policije.

"Dobar posao je jedini razlog zbog kojega ovaj festival ostaje u Splitu, ne bi ga bilo da nemamo podršku gradonačelnika", kazao je Bušljeta, ponovno neizravno prozvavši Ministarstvo turizma koje nedovoljno podupire najveći glazbeni događaj i najbolju manifestaciju po izboru same Hrvatske turističke zajednice.

Sedmodnevno izdanje četvrtog po redu Ultra Europe festivala otvara se ovog četvrtka u splitskom klubu 'Giraffe', potom slijede tri festivalska dana na Poljudu, a nakon toga se događanja sele na otoke Brač, Hvar i Vis. Organizatori su prošlog tjedna objavili da unatoč odličnim brojkama i dalje posluju s minusom te da će bez značajnije potpore države uskoro vjerojatno otići iz Hrvatske. Nisu spominjali konkretne brojke, no dali su do znanja da slični festivali u Europi dobivaju subvencije u iznosu od desetak posto vlastitog budžeta - što bi u splitskom slučaju iznosilo oko šest milijuna kuna. Ove godine lokalna turistička zajednica priložit će oko 200 tisuća kuna, a sama Hrvatska turistička zajednica 600 tisuća kuna.

Ulaznice za ovogodišnje izdanje Ultra Europe festivala prodane su u 143 različite države, a broj gostiju procjenjuje se na 150 tisuća. Premda je jasno da organizatori zbrajaju posjetitelje svih večeri i da je fizički broj turista ipak manji, činjenica je da su svi smještajni kapaciteti u Splitu i velikom dijelu županije prepunjeni. Prosječan gost Ultra festivala u Hrvatskoj troši oko 125 eura dnevno, dvostruko više od uobičajenog profila turista, a ukupni financijski učinci festivala procjenjuju se na 40 milijuna eura.

Gradske komunalne službe, vatrogasci, policija i hitna pomoć pojačat će svoja dežurstva u idućih tjedan dana, na ispomoć iz Zagreba stiže dvanaest gradskih autobusa koji će povezivati kampove u Omišu i Trogiru s Poljudom. Troškovi osiguranja ove godine su, barem po tvrdnjama organizatora, utrostručeni, a po prvi put je oko gradskog stadiona postavljena dvostruka ograda, te će se primjenjivati personalizirane ulaznice.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.