Događaji

U Washington Postu

Za plagijat Melanije Trump krivi "istočnoeuropsku kulturu varanja"

Za plagijat Melanije Trump krivi

Pod uvjetom da je ta tvrdnja istinita, piše Nalepa, treba podsjetiti na postkomunistički obrazovni sustav kroz koji je prošla Melanija Trump odrastajući u Sloveniji. U takvom sustavu, tvrdi Nalepa, ono što se inače naziva plagiranjem ili varanjem je ne samo posve uobičajeno, nego se i potiče.

Iako nikad nije diplomirala na Sveučilištu u Ljubljani, piše Nalepa, Melanija Trump najvećim dijelom obrazovala se u istočnoj Europi i to neposredno nakon pada Berlinskog zida. Postkomunistički obrazovni sustav, tvrdi autorica, bio je takav da je razliku između originalnog rada i plagijata često bilo teško uočiti, a o intelektualnom vlasništvu se nije ni raspravljalo.

Stručnjaci koji proučavaju fenomen plagijata povezuju ga s dominantnim načinom učenja – onim koje se služi prvenstveno memoriranjem a ne kritičkim propitkivanjem ideja. Onaj tko uči memoriranjem, tvrdi autorica, vjerojatnije će plagirati od onoga koji uči kroz kritičko propitkivanje. Upravo je memoriranje, piše Nalepa, bila ključna komponenta obrazovanja u postkomunističkim društvima.

Monika Nalepa, inače Poljakinja porijeklom, piše o vlastitom iskustvu pisanja prijemnog ispita za Sveučilište u Varšavi, na kojem je nemali broj potencijalnih studenata besramno prepisivao.

U tekstu poljske autorice definitivno postoji i više nego trunčica istine, što će priznati svatko tko je ikad čuo onu čuvenu izreku 'snađi se, druže', koja podrazumijeva 'snalaženje' na način koji može ali i ne mora biti legalan i/ili etičan. S druge strane, povezivati primjer Melanije Trump s praksom plagiranja u istočnoj Europi je, blago rečeno, vrlo nategnuto, a naročito obzirom da činjenicu da se autorica govora Melanije Trump (koja nije iz istočne Europe) i sama ispričala javnosti zbog plagiranja govora Michelle Obame.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.