Događaji

Pozvali državu na nagodbu

Sindikati traže nagodbu s državom u vezi obeštećenja radnika "Dalmacijavina"

Sindikati traže nagodbu s državom u vezi obeštećenja radnika

Čelnici Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević i Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) Šime Orešković na zajedničkoj su konferenciji za novinare u četvrtak pozvali državu na nagodbu tako da se kao najveći vjerovnik u stečajnom postupku nad "Dalmacijavinom" odrekne dijela svojih potraživanja kako bi se za oko 500 radnika tog poduzeća osiguralo 35 milijuna kuna obeštećenja, od ukupno 75 miljuna kuna koliko iznose priznata im potraživanja u ovom stečajnom postupku.

Ukoliko se radnici "Dalmacijavina" ne obeštete makar djelomično, onda će sindikati, kako su zaprijetili, već krajem kolovoza ili početkom rujna ove godine organizirati prosvjedne akcije u borbi za prava radnika te tvrtke u stečajnom postupku.

"Uputit ćemo dopis Ministarstvu financija i zatražiti da se nagodbom uplati barem 35 milijuna kuna od 75 miljuna kuna njihovih ukupnih potraživanja u ovom stečajnom postupku, a ako to ne uspijemo, onda ćemo se obratiti za pomoć i Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strasbourgu," upozorio je predsjednik PPDIV-a Šime Orešković.

Objasnio je kako se nagodba može realizirati novcima koji stoje na splitskom Tugovačkom sudu,  a kojima je tvrtka Oštrc, poduzetnika Marinka Zadre, platila otkupninu tvrtke "Dalmacijavino".

Tvrtka Oštrc je u travnju ove godine ušla u posjed i preuzela tvrtku "Dalmacijavino" kupivši tu tvrtku za nešto više od 70 miljuna kuna.

Predsjednik HURS-a Ozren Matijašević podsjetio je kako je tvrtka "Dalmacijavino" u stečaju podnijela tužbu protiv države tražeći povrat ili obeštećenje za nekretnine te tvrtke na pomorskom dobru u splitskoj Gradskoj luci.

"Predlažemo sklapanje nagodbe sa državom tako što bi Dalmacijavino u stečaju odustala od sudskog postupka u vezi nekretnina na pomorskom dobru u splitskoj Gradskoj luci, a da država obešteti radnike te tvrtke sa 35 milijuna kuna," kazao je Matijašević. Pozvao je političare koji pretendiraju na vlast na sljedećim parlamentarnim izborima da se izjasne jesu li za nagodbu po kojoj bi se radnike Dalamcijavina makar djelimično obeštetilo.

"Otvoreno pitam Zorana Milanovića, Andrea Plenkovića, Božu Petrova, Milana Bandića i sve one koji sanjaju da bi mogli dobiti povjerenje  građana hoće li prihvatiti nagodbu", upitao je Matijašević.

Po njegovim riječima, obeštećenje radnika "Dalmacijavina" stajalao bi isto koliko je porezne obveznike stajao minuli saziv Sabora RH koji je trajao nekoliko mjeseci i čijim raspuštanjem su raspisani prijevremeni parlamentarni izbori.

Šime Orešković je ocijenio kako bi nagodba o obeštećenju radnika "Dalmacijavina" bila najbolje rješenje za završetak višegodišnjeg stečajnog postupka nad tom tvrtkom.

"Odajemo priznanje i zasluge dosadašnjem stečajnom upravitelju Perici Mitroviću što je za četvorogodišnjeg trajanja  stečajnog postupka uspio sačuvati brend i proizvodnju u Dalmacijavinu, što je rijetkost u stečajnim postupcima u Hrvatskoj", kazao je Orešković. Pritom je ocijenio kako nije korektno što je Trgovački sud u Splitu opozvao stečajnog upravitelja Mitrovića, ali je dodao da i nova stečajna upraviteljica "Dalmacijavina" Natalija Mladineo pokazuje spremnost pomoći radnicima u njihovim potraživanjima u stečajnom postupku.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.