Događaji

"Uvođenje reda"

Grčka popisala 54.000 izbjeglica i migranata blokiranih na njezinu teritoriju

Grčka popisala 54.000 izbjeglica i migranata blokiranih na njezinu teritoriju

Grčka je u utorak priopćila da je završila popisivanje gotovo svih izbjeglica i migranta koji su ostali na njezinu teritoriju nakon zatvaranja europskih granica i utvrdila da ih je 54.000, među kojima je velik broj Sirijaca koji ispunjavaju uvjete iz ugovora EU-a i Turske o raspodjeli izbjeglica u EU-u.

Taj je broj utvrdio zamjenik grčkog ministra za useljeništvo Yannis Mouzalas, nakon postupka predregistracije koji su u lipnju počeli grčka azilantska služba i UN-ovo Visoko povjereništvo za izbjeglice.

Ta je akcija omogućila "uvođenje reda" u kaos koji je u veljači izazvalo zatvaranje balkanske rute kojom je od 2015. iz Grčke u sjevernu Europu prošlo više od milijun izbjeglica, pohvalio se Mouzalas na tiskovnoj konferenciji.

Broj koji je objavio Mouzalas obuhvaća i oko 11.000 izbjeglica i migranata koji su zadržani na grčkim otocima pošto je na snagu stupio ugovor EU-a i Turske kojim se predviđa njihovo vraćanje u tu zemlju.

Izuzmemo li njih, znači da se zemlja u idućem razdoblju mora pobrinuti za više od 40.000 izbjeglica i migranata, pri čemu postupci za odobravanje azila traju najmanje godinu dana, komentirao je za AFP izvor u vladi.

U postupku predregistacije zabilježeno je 27.592 tražitelja azila, među kojima je 43 posto žena i 46 posto malodobnika.

Više od polovine (54 posto) su Sirijci, 27 posto su Afganistanci i 13 posto Iračani. "Oko 75 posto te populacije može zatražiti azil, u Grčkoj ili u EU-u", istaknuo je Mouzalas.

Tom se broju pridodaju tražitelji azila popisani do lipnja, za koje je već utvrđeno da ispunjavaju uvjete za razmještaj u EU-u (7500).

"Oko 4000 izbjeglica i migranata nisu zatražili ni azil ni odlazak, nego će pokušati ilegalno nastaviti  put u Europu", priznao je Mouzalas.

No to odstupanje nije razlog da se Grčku optužuje da na sjevernoj granici propušta stotine migranata na dan, što je "laž", dodao je.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.