Događaji

Već ranije najavljena ulaganja

Abe obećao 30 milijarda dolara za Afriku u iduće tri godine

Abe obećao 30 milijarda dolara za Afriku u iduće tri godine

Japanski premijer Shinzo Abe kazao je u subotu afričkim liderima da će njegova zemlja namijeniti 30 milijarda dolara za infrastrukturni razvoj toga kontinenta.

Japan, koji nema izvora sirovina, zainteresiran je za afričke prirodne resurse posebno nakon što je ovisnost o uvozu nafte i plina porasla nakon nuklearne katastrofe u Fukushimi 2011. koja je  dovela do zatvaranje gotovo svih japanskih nuklearki.

Na međunarodnoj konferenciji za afrički razvoj objavljeno je da će paket obuhvatiti trogodišnje razdoblje i uključiti i 10 milijarda dolara za infrastrukturne projekte  na kontinentu koji će se realizirati s Afričkom razvojnom bankom.

"U kombinaciji s ulaganjima privatnog sektora očekuje se da će ukupni iznos biti 30 milijarda dolara. To je ulaganje koje označava vjeru u afričku budućnost, ulaganje u zajednički rast Japana i Afrike", kazao je Abe na skupu koji je okupio 34 šefova država i vlada iz Afrike.

Japan je već ranije najavio 32 milijarde dolara ulaganja u Afriku tijekom petogodišnjeg razdoblja i Abe je kazao da je već dvije trećine toga iznosa stavljeno u pogon kroz razne projekte.

Izravna japanska ulaganja u Afriku prošle su godine iznosila 1,24 milijarde dolara.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.