Događaji

Reakcije

Marić: Približili smo se uravnoteženom proračunu

 Marić: Približili smo se uravnoteženom proračunu
Patrik Macek/PIXSELL

Ministar financija na odlasku zadovoljan je ostvarenim rastom BDP-a od 2,8 posto. Kaže da je dijelom i iznad očekivanja Banskih dvora. Pohvalio se i podacima o izvršavanju državnog proračuna u posljednjih šest mjeseci.

"Obračun deficita opće države u prvih šest mjeseci je iznad svih vaših očekivanja, a to je da je ostvaren deficit od svega 518 milijuna kuna što je 0,2 BDP-a. U prvih šest mjeseci ove godine smo se približili gotovo uravnoteženom proračunu. On je u odnosu na isto razdoblje prethodne godine niži za preko 5 milijardi kuna", rekao je tehnički ministar financija Marić. Marić je uvjeren da će EK i rejting agencije prepoznati ove pozitivne korake. Dodaje i da se proračun puni bolje i to s postojećim poreznim sustavom uz bolju naplatu.

"Promijenili smo jednu praksu koja je obično vladala da je prihodna strana korištena za krpanje rashodne strane. Mi smo napravili obrnuti princip, a to je da smo zamrznuli rashodnu stranu proračuna i sav rast prihoda mora biti usmjeren gdje mu je mjesto, a to je sanjivanje deficita jer to izravno utječe na smanjivanje javnog duga i relaksiranje ukupnih rashoda za kamate, odnosno porezno rasterećenje koje je u gospodarstvu potrebno", objasnio je Marić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.